Κορονοϊός Ελλάδα: Ανατροπές – Ο θάνατος-θρίλερ που προβληματίζει

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, που μέρες τώρα προειδοποιεί ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον νέο κορονοϊό.

Οπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει οι επιστήμονες, τώρα μαθαίνουν τη βιολογική συμπεριφορά του SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να παραμένει ένας ανεξιχνίαστος και απρόβλεπτος εχθρός. Ενώ λοιπόν στην αρχή πίστευαν ότι κινδυνεύουν μόνον οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες, διαπιστώνουν σιγά σιγά και ενόσω η πανδημία εξελίσσεται ότι και μερικοί νέοι πέφτουν θύματά του. Η πρώτη… εξαίρεση στον γενικό κανόνα στη χώρα μας ήταν ο τραγικός θάνατος του 42χρονου γερμανού καθηγητή.

Χθες, μετά τον θάνατο του 42χρονου, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, επιμένοντας στην επιτακτική ανάγκη να λαμβάνουμε όλοι τα απαραίτητα μέτρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της μάχης.

«Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σε νέους ανθρώπους θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μια κατάσταση που έχει εντοπιστεί ως επιπλοκή του νέου κορονοϊού. Ομως, η επιπλοκή αυτή δεν φαίνεται να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την πορεία της νόσου, όχι μόνο στην πατρίδα αλλά και σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στον νεαρό ακαδημαϊκό είχε χορηγηθεί προληπτικά αντιπηκτική αγωγή. Ειδικότερα, ο νέος άνδρας που εκτός από την επιστήμη αγαπούσε και τον αθλητισμό, δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα, με αποτέλεσμα να μην ταιριάζει στο σύνηθες προφίλ των θυμάτων της νόσου Covid-19.

Οταν λοιπόν ένιωσε αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό, οι οδηγίες που έλαβε ήταν να παραμείνει στο σπίτι, όπου φιλοξενούνταν, απομονωμένος. Επί οκτώ ημέρες ήταν σε καθημερινή επικοινωνία με λοιμωξιολόγο, ενώ τα τελευταία 24ωρα του χορηγήθηκε ειδική αγωγή, καθώς ο υψηλός πυρετός επέμενε. Επειτα κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο, όπως όμως περιγράφουν οι θεράποντες ιατροί του, ήταν σε καλή κατάσταση.

Γι’ αυτό και αρχικά νοσηλεύτηκε σε κοινό θάλαμο ειδικό για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 και παρότι οι εξετάσεις έδειξαν τις συνήθεις βλάβες στους πνεύμονες η εικόνα της υγείας του δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.

Η ΕΠΙΠΛΟΚΗ

Οπως εντούτοις διευκρινίζει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζα νάκης «η επιπλοκή που εμφάνισε ο 42χρονος άνδρας που εν τω μεταξύ είχε διασωληνωθεί δεν είναι σπάνια. Αντιθέτως είναι καταγεγραμμένη στη βιβλιογραφία. Πρόκειται για μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους που διασωληνώνονται ιδίως σε αυτούς που έχουν ιογενή πνευμονία. Τα έως τώρα δεδομένα συντείνουν στο ότι υπάρχει κάτι που αποσυντόνισε τη δεξιά καρδιακή λειτουργία μέσω του μηχανισμού εκτεταμένης θρόμβωσης της αγγειακής πνευμονικής κοίτης εξηγεί ο καθηγητής. Ομως παρότι η επιπλοκή αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο σίγουρα δεν είναι συνήθης σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Συνεχίζουμε βάσει των δεδομένων να εστιάζουμε την προσοχή μας στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους καθώς ο ιός είναι πιο θανατηφόρος στις περιπτώσεις αυτές. Παρ όλα αυτά η πρόσφατη εμπειρία μας αποδεικνύει ότι κανένας μας δεν είναι άτρωτος».

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ