Κορονοϊός Ελλάδα: Ανησυχητική έξαρση, ξεπέρασε Μάρτιο-Απρίλιο

Τα μισά από τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου έχουν επιβεβαιωθεί ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική έξαρση που ίσως αποδειχθεί πιο επιθετική σε σχέση με την πρώτη φάση της περασμένης άνοιξης.

Πιο αναλυτικά, από την 1η Αυγούστου μέχρι και χθες, 10 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί 1272 κρούσματα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος Μαρτίου είχαν επιβεβαιωθεί 1314 θετικά στον Sars-CoV-2. Τον Απρίλιο, τον πιο έντονο μήνα της επιδημίας κατά την πρώτη φάση της, καταγράφηκαν 1277 κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή μόλις … πέντε περισσότερα συγκριτικά με όσα έχουν καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η διασπορά της νόσου Covid-19 το Μάιο και τον Ιούνιο ήταν κατά πολύ μικρότερη, με συνολικά 326 και 492 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Η χαμηλή κινητικότητα τους μήνες αυτούς είναι εύλογη καθώς ήταν το αμέσως επόμενο διάστημα του lockdown που δεν είχαν ακόμη ανοίξει για τα καλά όλοι οι τομείς της κοινωνίας. Τον Ιούλιο αναζωπυρώθηκε ο ιός, με συνολικά 1068 νέες μολύνσεις για να παραδώσει τη «σκυτάλη» σε έναν άκρως ζορισμένο Αύγουστο.