Κορονοϊός – Ελλάδα: Αντιμέτωποι με πελάτες σε κατάσταση πανικού οι φαρμακοποιοί

Μετά τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, εξαντλήθηκαν στα φαρμακεία οι ιατρικές μάσκες, τα αντισηπτικά, το οινόπνευμα και παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα αυτά, ενώ οι φαρμακοποιοί ήρθαν αντιμέτωποι με πελάτες οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού τις μέρες που πέρασαν.

Συγκεκριμένα, το 55% των φαρμακοποιών δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με πελάτες σε κατάσταση πανικού, όπως προκύπτει από στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο πλαίσιο των ερευνών «COVID CONTROL» από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» σε δείγμα 300 φαρμακείων κατά στο χρονικό διάστημα από 17 έως19 Μαρτίου 2020.

Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των απόψεων των φαρμακοποιών για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον κλάδο. Στην ερώτηση για το ποια προϊόντα εξαντλήθηκαν μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί απάντησαν: «οι ιατρικές μάσκες» σε ποσοστό 99%, «τα αντισηπτικά» 98%, «τα μαντηλάκια» και το «οινόπνευμα» 81%, «τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα» 27% και τα αντιικά 14%.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά δεν είναι μόνο οι «πρωταθλητές» στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην άνοδο των τιμών. Το 90% των φαρμακοποιών απάντησαν πως οι ιατρικές μάσκες κατέγραψαν αύξηση στις τιμές, με 68% τα αντισηπτικά υγρά (τζελ), με 27% τα αντισηπτικά μαντηλάκια, με 21% το οινόπνευμα, με 5% τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα και με 3% τα αντιικά φάρμακα (τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν αύξηση τιμών, αλλά την άποψη των φαρμακοποιών για το ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν).

Παράλληλα, οι ερωτώμενοι παρατήρησαν σε ποσοστό 67% πως οι καταναλωτές προμηθεύονταν και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για προληπτικούς λόγους και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σε ποσοστό 45% ότι το φαρμακείο της γειτονιάς θα ανταποκριθεί στη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, σε ποσοστό 26% ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και το 29% δήλωσε πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή, το 67% των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί στην δημιουργία δικών του σκευασμάτων για το κοινό εξαιτίας ελλείψεων, το 28% έχει πράξει κάτι ανάλογο και 5% επέλεξε την απάντηση «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ακόμα σε ποσοστό 86% ότι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το τεστ διάγνωσης κορονοϊού και μόλις το 14% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

Όσον αφορά στα μέτρα προσέλευσης στα φαρμακεία, το 53% των φαρμακοποιών τα έκρινε επαρκή και το 47% επισήμανε πως χρειάζονται και άλλα.

Στην ερώτηση: «Σας έχουν προτείνει πελάτες να σας δώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μάσκες ή αντισηπτικά;», το 90% απάντησε «όχι».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών με την Ουκρανία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν νοθευμένα έλαια
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025