Κορονοϊός – Ελλάδα: Εφιάλτης! Πόσο θα κοστίσει το lockdown – Τι θα συμβεί

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 150-180 εκατ. ευρώ ημερησίως ανέρχεται το κόστος ενός καθολικού lockdown στη χώρα μας, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια τους τόσο πιο οδυvηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι και το στοχευμένο lockdown κοστίζει, και μάλιστα πολύ. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ένα light lockdown που θα περιλαμβάνει και την Αττική θα προκαλέσει απώλεια στο ΑΕΠ της τάξεως της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
δείχνουν ότι η Αττική συμμετέχει με 47% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, ενώ το μερίδιο των περιοχών που έχουν μπει ήδη στο επίπεδο 4 ξεπερνάει το 15%.

Μάλιστα εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περισσότερα από
το πρώτο κύμα της  πανδημίας, καθώς όλα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Πολλές επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην αντέξουν, ενώ άλλες δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν πολλές από της υποχρεώσει τους. Θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσει τους  απέναντι στους εργαζομένου, στις φορολογικές και ασφαλιστικές, ακόμα και εάν αυτές ανασταλούν έως τον Απρίλιο του 2021.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Καθημερινή»