Κορονοϊός – Ελλάδα: Ένα βήμα από το χειρότερο σενάριο

Σε σημείο αιχμής βρίσκεται το σύστημα Υγείας καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη του νέου κορονοϊού στη χώρα.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID-19. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

«Η συμπεριφορά μας του καθενός είναι αυτό που θα βοηθήσει το σύστημα υγείας να σταθεί όρθιο», συνέχισε.

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».

Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονικη

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι κάποιος μένει εκτός ΜΕΘ. Όποιος το ισχυρίζεται, τότε σίγουρα δεν έχει σχέση με το σύστημα υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Ακυρώνει την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι», τονίζοντας ότι «η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη που δεν αποφασίζει η κυβέρνηση».

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορoνοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κορονοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κορoνοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%

-Ad-