Κορονοϊός Ελλάδα: Επιδείνωση ημερήσιων κρουσμάτων

Περισσότερα από 500 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα από τις αρχές Ιουλίου, με τον αριθμό τους να αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα η αυξητική τάση που εμφανίζουν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, όπως και η χαλάρωση που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τόσο η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων όσο και η χαλάρωση που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας. Οι επιστήμονες πλέον εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους πως ενδεχομένως να επιστρέψουμε σε επίπεδα Μαρτίου.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, η ενημέρωση για τον κορονοϊό επιστρέφει. Ο αρχικός σχεδιασμός μάλιστα προβλέπει ανακοινώσεις μια φορά την εβδομάδα και μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, η κυβέρνηση επαναφέρει την αυστηρή χρήση της μάσκας στην εστίαση και στον τουρισμό κι εντατικοποιεί τους ελέγχους σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, ΚΤΕΛ και μπαρ. Παρατείνει, παράλληλα, μέχρι 31 Ιουλίου τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων για τις παραλίες. Για όσους δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Ο Ιούλιος είναι ακόμα στα μέσα του. Ωστόσο, ήδη έχουν καταγραφεί 507 κρούσματα από τις αρχές του μήνα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρατηρείται επιδείνωση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων: από 25 την α΄ εβδομάδα του Ιουλίου σε 35 την β΄ εβδομάδα.

Μία γυναίκα 73 ετών, που διαμένει στη Μύκονο, είναι το πλέον πρόσφατο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα. Η ασθενής διαγνώστηκε από? τον έλεγχο που πραγματοποιείται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών και των διασωληνωμένων, η οποία όμως ευτυχώς δεν οδηγεί σε απώλειες.

Από τις αρχές Ιουλίου, η Ελλάδα κατέγραψε 270 εισαγόμενα κρούσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, εντοπίστηκε από τους ελέγχους στον Προμαχώνα. Από τις 20 Ιουλίου η χώρα μας ανοίγει τις απευθείας πτήσεις στη Σουηδία, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα αυτή έχουν παρουσιάσει βελτίωση.