Κορονοϊός – Ελλάδα: Για πόσους μήνες ακόμα θα έχουμε αυστηρά μέτρα

Αγωνία για τους επόμενους μήνες που θα είναι όπως φαίνεται δύσκολοι επιδημιολογικά επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους.

Η υποχώρηση του δεύτερου επιδημικού κύματος συνεχίζεται πλην όμως με βασανιστικά αργό ρυθμό ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των ασθενών στην Ελλάδα που παλεύουν με τη νόσο Covid-19 αλλά δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών θα είναι δύσκολη και μετά τις γιορτές καθώς είναι διάχυτος ο φόβος για συναθροίσεις σε σπίτια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και κατ’ επέκταση η μετέπειτα νέα εκτίναξη του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Υπό το τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο που απλώνεται σε όλη την επικράτεια και τα σκληρά δεδομένα που ακόμη κινούνται με υψηλή ταχύτητα το lockdown έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στους κύκλους όμως των ειδικών επικρατεί απαισιοδοξία και για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Με δεδομένο ότι το επιθυμητό τείχος ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό από τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 αναμένεται μετά την άνοιξη μέχρι τότε τα περιοριστικά μέτρα θεωρούνται μονόδρομος. Μάλιστα για τις επόμενες σχεδόν 80 ημέρες τα μέτρα που θα ισχύουν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά αυστηρά. Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο γνωστός καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα της πανδημίας Ηλίας Μόσιαλος, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας νέα έκρηξη των περιστατικών, το λεγόμενο τρίτο κύμα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στην Ελλάδα μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.

Ως αποτέλεσμα τίθεται εν αμφιβάλω η άρση των μέτρων και τον Ιανουάριο Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για αποφυγή του συγχρωτισμού τα Χριστούγεννα και προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής φούσκας δηλαδή τα ελάχιστα άτομα με τα οποία προσπαθούν να συναναστρέφονται.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος Κυριακής