Κορονοϊός – Ελλάδα: Η πιθανή επιστροφή στα σχολεία

Την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν με την άρση των μέτρων εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η πλειονότητα των μαθητών δεν πρέπει να επιστρέψει στις τάξεις και αν γίνει κάτι τέτοιο θα αφορά μόνο στους μαθητές της Γ Λυκείου, με ειδικές συνθήκες, όπως ένα μοντέλο ζωνών διδασκαλίας, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ο κ. Μόσιαλος στις δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) επεσήμανε ότι «δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες και πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά», ερωτώμενος σχετικά με τη διενέργεια των Πανελλαδικών.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 5 Απριλίου, ερωτηθείς για τη σειρά που θα ακολουθηθεί στην άρση των μέτρων και εάν θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής σειράς που επιβλήθηκαν, ο κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει τις επιφυλάξεις του για τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι «οι προτεραιότητες θα τεθούν αναλόγως τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών».

Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν θα ξεκινήσει από αυτά. Μάλιστα, χαρακτήρισε τους μαθητές «super spreaders» του ιού, καθώς μπορούν να τον μεταδώσουν γρήγορα και εύκολα
στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο οι μαθητές μπορεί ως επί το πλείστον να είναι ασυμπτωματικοί και επομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό.

Αντίστοιχα τοποθετήθηκε και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μελος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς, ο οποίος πρότεινε να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά. Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα παιδιά που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν αντισώματα δεν θα πρέπει να επιστρέψουν σε μια αίθουσα 30 ατόμων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές.

Υπογράμμισε πάντως, σε δηλώσεις του (ρ/σ Θέμα) ότι «ίσως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα
για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στελιος Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις
στην Ευρώπη, αλλά και γενικά στον κόσμο για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σχετικά με
τις Πανελλαδικές ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι και πως δεν θα πάνε φθινόπωρο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα ισχύσουν πλήρως τα περιοριοτικά μέτρα και στη συνέχεια θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλιμάκωσή τους. «Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά
μας να διανύσουμε», σημείωσε.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»