Κορονοϊός Ελλάδα: Η πτήση θρίλερ και το SMS των πιλότων

Στο ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση και ο κύριος προμηθευτής του πλανήτη, η Κίνα είχε κατεβάσει ρολά.

Η παραγωγή είχε πρακτικά σταματήσει ακόμα και για νοσοκομειακά υλικά όπως οι μάσκες τα γάντια οι στολές των γιατρών και των νοσηλευτών οι αναπνευστήρες. Ολα τα κράτη επιχειρούσαν να προμηθευτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από τα απαραίτητα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως γράφει το «ΕΘΝΟΣ».

Ετσι η χώρα μας βρέθηκε στη δύσκολη θέση του μικρού παίκτη σε μια καταρρέουσα αγορά στην οποία ίσχυε πλέον το δίκαιο του ισχυροτέρου αρκετές περιπτώσεις ακόμα και υφαρπαγής τέτοιων υλικών δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Είχαν προηγηθεί πολύ δύσκολες καταστάσεις που έδωσαν τον πρώτο ρόλο στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών στις 21 Μαρτίου, για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Βομβάης ένα αεροπλάνο της Aegean είχε μείνει καθηλωμένο με εντολή των ινδικών Αρχών. Επρόκειτο να μεταφέρει στην Ελλάδα μια μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης που είχε παραγγείλει ελληνική φαρμακευτική εταιρεία.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης του ΥΠΕΞ σε ανοιχτή γραμμή με τον πρεσβευτή Κυβετό κατόρθωσαν
να ξεμπλοκάρουν τη μεταφορά ώρες πριν η κυβέρνηση του Νέου Δελχί απαγορεύσει εντελώς την εξαγωγή της συγκεκριμένης ουσίας από την Ινδία.

«Μόλις προσγειωθήκαμε στην Αθήνα. Να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη συνδρομή σας για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πτήση με μια άψογη εξυπηρέτηση στη Βομβάη. Εύχομαι ολόψυχα η μεταφορά αυτής της ουσίας να συμβαλει στην ανάκαμψη από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος. Εμείς πάντως το κάναμε με πολλή χαρά και αγάπη. Σας ευχαριστώ και πάλι» ήταν το SMS του πιλότου προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη, την ομάδα του ΕΚΑΠΥ και τη φαρμσκευτική εταιρεία.

«Καλωσορίσατε. Μπράβο Aegean captains dream team του ΥΠΕΞ του κ Δημητριάδη εδώ και στο Νέο Δελχί. Σας ευχαριστούμε όλους σας από καρδιάς τώρα είναι η σειρά μας για να έχουν τη Δευτέρα οι ηρωικοί γιατροί και νοσπλευτές της χώρας μας ένα ελπιδοφόρο φάρμακο», ήταν το SMS της γενικής διευθύντριας της φαρμακευτικής.

Τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία μια και η χρήση χλωροκίνης στα ελληνικά νοσοκομεία ανακοινώθηκε λίγο αργότερα στην περίφημη καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Τσιόδρα.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ».