Κορονοϊός – Ελλάδα: «Μέχρι τον Ιούνιο το lockdown»

Με τη χώρα να είναι σε lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο και τα κρούσματα να έχουν μειωθεί, το ερώτημα όλων είναι πότε θα σταματήσει η καραντίνα και θα γίνει άρση των μέτρων.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκφράζοντας την προσωπική της άποψη στο sputnik, θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έβαλε τη χώρα σε καθεστώς lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου -3 Νοεμβρίου 2020 σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και 7 Νοεμβρίου 2020 σε όλη την Ελλάδα- δείχνει ότι έχει ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσει και ότι δεν θα αρθούν γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει μειωθεί αισθητά και οι μέρες που είχαμε φτάσει σχεδόν 4.000 κρούσματα να είναι πίσω μας, ωστόσο οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από δύο στοιχεία, τους ασυμπτωματικούς και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλίνες των ΜΕΘ-COVID.

Ιδιαίτερα ως προς το δεύτερο σκέλος, ο αριθμός μείωσης είναι αργός και όχι στον βαθμό που θα ήθελαν, ενώ καθοριστικό ρόλο ως προς τη μη άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται ότι έχει η πεποίθηση που εκφράζουν οι επιδημιολόγοι ότι η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων την ώρα που το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υποστεί νέα πίεση το σύστημα υγείας.

Τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς με το σύστημα click away, το άνοιγμα τελικά μόνο των δημοτικών σχολείων και όχι των υπολοίπων βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κλιμακούμενο ωράριο προσέλευσης και αναχώρησης δείχνει ότι οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν μόνιμα το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση επισημαίνοντας τους αναμενόμενους κινδύνους από μια άρση του lockdown αλλά και το ενδεχόμενο έλευσης τρίτου κύματος.

Πότε όμως μπορούμε να ελπίζουμε σε άρση του lockdown και σε μια επιστροφή στην κανονικότητα έστω και με ορισμένα περιοριστικά μέτρα;

Για την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας- Πειραιά Ματίνα Παγώνη αυτό θέλει καθημερινή αξιολόγηση των παραμέτρων που έχουν θέσει οι ειδικοί σχετικά με την πανδημία ωστόσο η προσωπική της άποψη είναι ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας πριν αποχαιρετήσουμε την καραντίνα.

«Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αν δεν αξιολογούνται καθημερινά οι παράμετροι που έχουμε. Κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι πότε θα ισχύσει» είπε η κα Παγώνη προσθέτοντας την προσωπική της άποψη ότι «η άρση του lockdown μπορεί να γίνει όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου τον Ιούνιο, για να υπάρχει μια σχετική ανοσία και μετά σιγά σιγά τα μέτρα να μειωθούν».

Πηγή: sputnik

-Ad-