Κορονοϊός – Ελλάδα: Μέτρα ύστατης ώρας – Τι αποφασίζεται για μετακινήσεις και εστίαση

Την ώρα που στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για την εξάπλωση της πανδημίας και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιβάλλονται σταδιακά μέτρα τύπου lockdown, η κυβέρνηση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή νέο πακέτο μέτρων που θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα έχει χρονικό ορίζοντα ενός μήνα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονταν, προκειμένου να «ζυγιστούν» οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» -μεταξύ των οποίων και η Αττική. Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους νομούς παραμένει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση προκρίνει το κλείσιμο των μπαρ, εστιατορίων και καφέ νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα. Τα σενάρια που εξετάζονται και βασίζονται στις εισηγήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00 ή τις 22:00.

Η απόφαση αυτή συνδυάζεται με την διεύρυνση της απαγόρευσης νυχτερινής μετακίνησης. Έτσι, αντί για απαγόρευση μετακίνησης από 00:30 έως 05:00, θα τεθεί σε ισχύ νέο ωράριο που θα αντιστοιχεί σε μισή ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, δηλαδή από τις 21:30 ή τις 22:30 αντίστοιχα.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.