Κορονοϊός Ελλάδα: Νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα – Τι προβλέπει το σχέδιο

Τι προβλέπει το σχέδιο εντατικοποίησης των ελέγχων και ποια ακόμα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι…

Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές αρχές τα διάσπαρτα κρούσματα κορoνοϊού, που καταγράφονται από την αρχή του μήνα.

Με τη χώρα να ανοίγει από σήμερα τις πύλες της και στους Βρετανούς, η κυβέρνηση μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, επαναφέρει τη αυστηρή χρήση της μάσκας σε εστίαση και τουρισμό και εντατικοποιεί τους ελέγχους σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, ΚΤΕΛ και μπαρ.Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα θα είναι εξαντλητικά.

Μάσκες παντού και τεστ 72 ωρών

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο. Η επιτροπή είχε εισηγηθεί την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από το εξωτερικό εξεταζεται για τουρίστες από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη τους στη χώρα.

Εαν τα επιδημιολογικά δεδομένα κριθούν άκρως ανησυχητικά τότε θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα και σε χώρες όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ όπου κριθεί σκόπιμο θα υπάρξουν και τοπικά lockdown.

Με το αρνητικό τεστ ανά χείρας

Από τα ξημερώματα στον Προμαχώνα σχηματίστηκαν ουρές με τους τουρίστες που έφταναν στα σύνορα να κρατούν στα χέρια την πιστοποίηση ότι είναι αρνητικοί στον κορoνοϊό.

Προς το παρόν, πάντως, το πρόβλημα εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται και εποχιακά εργαζόμενοι, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες που περνούν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία για τα ψώνια τους.

Νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Παππούς, γιος και εγγονός διαγνώστηκαν με κορoνοϊό στη Λέσβο. Η οικογένεια είχε φιλοξενήσει πρόσφατα επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Στην Πάρο, μία γυναίκα μόνιμη κάτοικος Αθηνών, βρέθηκε θετική στον ιό. Ένας 74χρονος και μία 73χρονη είναι τα δύο πρώτα κρούσματα του κορoνοϊού στα Γρεβενά.

Στην Κέρκυρα, ένας Ολλανδός είναι το έκτο κρούσμα επιβεβαιωμένο στο νησί. Στη Χαλκιδική, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων σε παιδική κατασκήνωση, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε για να κάνει τεστ και τα 600 παιδιά.

«Σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση των μέτρων

«Λαυράκια» έπιασαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε 569 σημεία ενδιαφέροντος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συνολικά, βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 13.350 ευρώ, ενώ επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για δεκαπέντε ημέρες.

Πληροφορίες: MEGA