Κορονοϊός Ελλάδα: Οι «βόμβες» που δεν πρέπει να εκραγούν

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί ο COVID 19 για τις περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές δυναμικότητας έως και 30.000 κλινών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Στην περίπτωση που ο νέος κορονοϊός εισβάλλει σε αυτές θα εκτυλιχτεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.

Χαρτογραφώντας την έκταση της πλέον αδύναμης ζώνης της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, μιλώντας στα ΝΕΑ σημειώνει ότι «στις δομές αυτές φιλοξενούνται περί τους 25.000 ηλικιωμένους ενώ σε αυτές απασχολούνται 25.000 εργαζόμενοι».

Υπό τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να οχυρωθεί αυτή η ευαίσθητη ομάδα πολιτών που επίσης κατά κανόνα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνιων νοσημάτων συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό στη μάχη για τη ζωή. Σε όλον τον κόσμο ένα από τα μέρη που χτυπιούνται στην κυριολεξία πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία» επεσήμανε ο ειδικός αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά θανάτων στις ΗΠΑ.

Συνεπακόλουθα οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσαν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν ευλαβικά οι εργαζόμενοι στις μονάδες καθώς κατά κανόνα θα αποτελέσουν τα οχήματα εισόδου της νόσου COVID-19 στους ηλικιωμένους. Ειδικότερα το προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος π.χ βήχας αναπνευστική δυσχέρεια και να μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του πριν από την έναρξη της εργασίας του. Οπως δε υπογραμμίζεται το μέτρο αφορά το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Ετσι στην περίπτωση λοίμωξης ή σε περίπτωση επαφής με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι κρίσιμο να απομακρυνθούν από την εργασία τους.

Πληροφορίες: «ΤΑ ΝΕΑ»