Κρίσιμες είναι οι ημέρες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα και από τις τελευταίες επιστροφές των εκδρομέων – μέχρι στιγμής η επίδραση του Δεκαπενταύγουστου δεν φαίνεται μεγάλη.
Οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους σε ηλικιωμένους, καθώς παρατηρούνται σημαντικές συρροές σε οίκους ευγηρίας, με υψηλά ποσοστά θνητότητας, αλλά και στα παιδιά εν όψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολικών μονάδων.
Ανησυχία προκαλεί, τη στιγμή που τα κρούσματα «πέφτουν», η αύξηση των διασωληνωμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο ημέρες, το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκε από τους 38 στους 41.
Τέσσερις θάνατοι
Ρυθμό που δεν επιβραδύνεται ακολουθεί και η θνητότητα. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον τέσσερις θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Ελλάδα στους 284. Στους ηλικιωμένους, μάλιστα, η θνητότητα είναι ραγδαία. Οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης που κόλλησαν τον ιό και είχαν μοιραία κατάληξη ανέβηκαν στους 24, ενώ δύο θανάτους μετρά πλέον και ο οίκος ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα ειδικούς και Πολιτεία. Το ίδιο και η μετατόπιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, που διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα μέλη των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι άνθρωποι που νοσούν ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων.
Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν ότι θα πρέπει να στοχεύσουν μαζί με την Πολιτεία στη μείωση της επιδημίας στα ηλικιακά γκρουπ που «προτιμά» τώρα η Covid-19.
Σταθεροποίηση
Η επιδημιολογική εικόνα από τις καταγραφές κρουσμάτων, πάντως, δείχνει σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες. Οπως αναφέρουν μέλη της Επιτροπής στον «Ε.Τ.», η καμπύλη δείχνει να επιπεδώνεται, παρόλο που η χώρα μένει σε κατάσταση επιφυλακής. Η αποφυγή της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα των μέτρων από τις αρχές του Αυγούστου, ενώ έχει αρχίσει να φαίνεται και η επίπτωση του Δεκαπενταύγουστου, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι οι πολίτες σεβάστηκαν τα μέτρα.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 119 είναι εγχώριες. Μαζί με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, μειώθηκαν στα 51 τα νέα περιστατικά στην Αττική, την πιο «κόκκινη» περιφέρεια.
Επόμενο «στοίχημα» είναι οι τελευταίοι που επέστρεψαν από διακοπές να μη μολύνουν τους υπόλοιπους κατοίκους των αστικών κέντρων. Είναι κάτι που θα φανεί γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου. Εάν η πορεία της επιδημίας συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό, τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα αφορούν σε περιοχές με πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου να είναι «οχυρωμένο» για τους επικείμενους μήνες όταν η ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης με κορονοϊό αναμένεται να προκαλέσει αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να επιβλέψει το έργο της κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, που έχει ως εποπτεύουσα αρχή την εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.
«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη Δημόσια Υγεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με βάση την ενημέρωση που έχω, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενα έργο πάρα πολύ σημαντικό στη μάχη που δίνουμε με αυτή την πανδημία, την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Πρόσθεσε, επίσης, πως έχει προβλεφθεί μέσα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η χρηματοδότηση ως προς την πρόσληψη προσωπικού.
Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος