Κορονοϊός – Ελλάδα: Προσοχή! Αυτοί πρέπει να κάνουν τεστ ακόμα και κάθε βδομάδα

Κρίσιμη καμπή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλύοντας το γιατί βλέπουμε προοδευτικά σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα παρά την εφαρμογή μέτρων, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, 20.10.2020, στον ΣΚΑΪ, πως οι πολύ πιο τακτικές κοινωνικές συναναστροφές αλλά και η μεγαλύτερη χαλαρότητα του κόσμου,σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αποτελεί μια αιτία του φαινομένου.

«Σίγουρα δεν περίμενε να βλέπει κανείς πολλά κρούσματα την περίοδο του lockdown αλλά και μετά από αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής εξηγώντας πως κατά εκείνο το διάστημα η δραστηριότητα και τα επίπεδα του ιού είχαν περιοριστεί κατά πολύ εντός της ελληνικής επικράτειας.

«Ήταν αναμενόμενο μετά τον Ιούλιο να αρχίσουμε να βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως αντιλαμβανόμαστε πλέον την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων και λόγω του ότι διενεργούνται πια πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Όταν κάνεις περισσότερα τεστ είναι και πιο πιθανό να βλέπεις περισσότερα κρούσματα» τόνισε ενώ επεσήμανε πως επιπρόσθετος λόγος αντίληψης περισσότερων κρουσμάτων είναι ότι αυτά δεν δηλώνονται απαραίτητα με βάση την ημέρα που γίνονται τα τεστ.

Ο Μόσιαλος και τα σημεία που χρειάζονται προσοχή

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής επιβεβαιώνει πως τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση και τονίζει πως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Βασική επιδίωξη για τον κο Μόσιαλο είναι, στο προσεχές διάστημα, να σταματήσει η διασπορά σε κλειστούς χώρους και με βάση το παραπάνω αναφέρει πως οι εργαζόμενοι και διαβιούντες σε κλειστούς χώρους, επί παραδείγματι, οίκους ευγηρίας, φυλακές, δομές μεταναστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό ακόμη και κάθε εβδομάδα.

«Όντως περνάμε σε μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα» παραδέχτηκε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ωστόσο πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό όπου εκεί τα κρούσματα ως ποσοστό είναι πέντε με επτά φορές παραπάνω.

«Εάν εφαρμόσουμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και προσοχή σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς σε περιπτώσεις που ενδεχομένως κρίνεται απαραίτητο), το επόμενο διάστημα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε φαινόμενα Ιρλανδίας ή Ουαλίας» συνόψισε ο καθηγητής καλώντας να «πάρουμε τα μέτρα μας όλοι» για να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εφόσον έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα έχουμε ως σύμμαχό μας τον καιρό και ειδικότερα τους ήπιους χειμώνες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μιχαηλίδου για τον ψηφιακό εθισμό και εκφοβισμό των παιδιών: Πολίτες και πολιτικοί οφείλουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον
13 Φεβρουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας
13 Φεβρουαρίου, 2025
Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν θα ηττηθεί ποτέ
13 Φεβρουαρίου, 2025
Η πρώτη αντίδραση του Κωνσταντίνου Αργυρού μετά την παράσυρση της Αλεξάνδρας Νίκα στο Κολωνάκι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Βορίδης: Ο Ανδρουλάκης δεν έχει κερδίσει ούτε μισή μονάδα από την Συριζοποίησή του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πρεσβεία Ιταλίας: Ημέρα Ιταλικού Design – Design, φιλοξενία και ποιότητα ζωής
13 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: «Ελάτε εδώ, σκότωσα τη γυναίκα μου» – Νεκρός ο δράστης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Τιμούμε τον Kuciak και την Kušnírová – Δεν ξεχνάμε τον Καραϊβάζ 
13 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία στην Πιερία: «Ανακύπτουν σοβαρά θέματα για την αστυνομική αντιμετώπιση της υπόθεσης»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πέντε Urban καλλιτέχνες μετατρέπουν το Moxy Athens City σε Ζωντανό Έργο Τέχνης
13 Φεβρουαρίου, 2025