Κορονοϊός – Ελλάδα: Προσοχή! Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο

Tα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς στην Αττική και για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή, 18.09.2020, νέα μέτρα για την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας.

Τα μέτρα θα ισχύουν από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα καθορίσουν το αν θα χρειαστεί να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ή ακόμη και ολιγοήμερο Lockdown.

Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής:

– Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
– Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
– 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
– Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
– Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
– Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
– Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία).

Πώς θα εφαρμοστεί το 40% τηλεργασίας των μισθωτών στην Αττική

Εκ των προτέρων θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία. Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από την Δευτέρα και έως τις 4 Οκτωβρίου ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο έκτακτο μέτρο για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μπαίνει σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η οποία δημοσίευση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Προσοχή, το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση

Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους.

Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.