Κορονοϊός Ελλάδα: Προβλέψεις για 600 κρούσματα την ημέρα (pic)

Σοκαριστικά τα δεδομένα του μοντέλου CORE COVID-19 Risk Evaluation που τρέχει από την αρχή της πανδημίας η διεπιστημονική ομάδα HERACLES του ΑΠΘ. Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις υφιστάμενες αποφάσεις. Τι λένε οι ειδικοί.

Ο νέος κορονοϊός πατάει γκάζι στη χώρα μας καθώς με τη χαλαροτητά μας και κυρίως των νεαρότερων ατόμων του προσφέρουμε το καλύτερο όχημα για να επιταχύνει την πορεία του. Αυτό αποδεικνύει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Και ενώ την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε ηχηρή προειδοποίηση πως η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει εφόσον εφησυχάσουμε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για να ανακοπεί η νέα επέλαση του SARS-CoV-2 την ίδια στιγμή τα πανηγύρια και άλλες τέτοιου τύπου εκδηλώσεις που ευνοούν τον συνωστισμό καλά κρατούν με την ανησυχία να αυξάνεται σχετικά με το τι θα συμβεί τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι ειδικοί φοβούνται όπως ανέφεραν στο «Βήμα» ότι αν δεν επανέλθουμε στην τάξη θα βρεθούμε σύντομα σε πλήρη αταξία πιθανότατα η εκθετική πορεία του ιού έχει ήδη ξεκινήσει και αν τα μέτρα δεν τηρηθούν ίσως στις 20 Αυγούστου να μετράμε περί τα 250 κρούσματα ημερησίως. Αντιστοίχως ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα του μοντέλου CORE COVID-19 Risk Evaluation που τρέχει από την αρχή της πανδημίας η διεπιστημονική ομάδα HERACLES του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ τα πιο πρόσφατα εκ των οποίων παρουσιάζει «Το Βήμα».

Σύμφωνα με αυτά αν συνεχίσουμε χαλαρά στο τέλος Αυγούστου τα κρούσματα θα ανέρχονται σε 260 ημερησίως, στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 433 ημερησίως και στο τέλος Οκτωβρίου θα αγγίζουν τα 573 ημερησίως. Το μοντέλο CORE αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα HERACLES του ΑΠΘ και τρέχει όλους αυτούς τους μήνες στην Ελλάδα, στη Βόρεια Ιταλία και στις ΗΠΑ.