Κορονοϊός: Σε συναγερμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Εκτός από τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί -με κυριότερο αυτό της επέκτασης της χρήσης μάσκας – η κυβέρνηση έχει θέσει σε συναγερμό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρότι προς το παρόν η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει μεταφραστεί σε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας – την Κυριακή σε ΜΕΘ νοσηλευόταν 12 κρούσματα κορωνοϊού- στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επεξεργάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Β. Κοντοζαμάνης καλούν την Τετάρτη 5 Αυγούστου και ώρα 11:00 σε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα και του προέδρου του ΕΚΑΒ- ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλια, όπου και αποφασίστηκε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, έπειτα από την απόφαση για αύξηση της πληρότητας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνονται τρεις τηλεδιασκέψεις εβδομαδιαίως. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός χτύπησε το κουδούνι της αφύπνισης, ενώ αποφασίστηκε ότι όσοι εργάτες γης εξέρχονται από τη χώρα, δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου σε αυτή, μέχρι νεωτέρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Μέτρα και αντίμετρα
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020. Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται».

Και υπογράμμισε: «Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας. Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες».

Για νέα μέτρα

Απαντώντας στην ερώτηση αν στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται μέτρα όπως τα τοπικά Lockdown, η επαναφορά των sms, και η μείωση του ωραρίου σε κέντρα διασκέδασης, ο κ. Πέτσας είπε: «Το πιο σκληρό πράγμα είναι να είναι κάποιος σε ΜΕΘ, ή να χάσουμε κάποιον. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να αποφευχθεί αυτό. Το ωράριο ή οι τοπικοί περιορισμοί θα αξιολογηθούν όταν έχουν αξιολογηθεί τα υφιστάμενα μέτρα. Θα δούμε κατά πόσο συμμορφώνονται οι Έλληνες. Βασικό στοιχείο είναι η ατομική ευθύνη. Να μην μεταφραστεί η αύξηση των κρουσμάτων σε πίεση του ΕΣΥ. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί».

Έκτακτα μέτρα στην Καβάλα
Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί και η επιδημιολογική κατάσταση στην Καβάλα. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης αποφάσισαν την αναβολή όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας και τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και διοικητικούς φορείς και αποφασίστηκε η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, με βασικό σκοπό τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί «ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγάλος αλλά δεν είναι και ανησυχητικός και πρέπει όλοι να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και οι επιχειρήσεις να ακολουθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα βγουν ανακοινώσεις από τις διοργανώτριες αρχές για την αναβολή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων και του Cosmopolis, ενώ -όπως σημείωσε- θα προσπαθήσει να αναβληθούν και οι συναυλίες που διοργανώνονται από ιδιώτες σε ανοιχτά θέατρα.

Ανακοίνωσε,δε, ότι πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί οι πωλητές και οι παραγωγοί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο που πλησιάζει τους πάγκους για να ψωνίσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Αντωνιάδης γνωστοποίησε ότι από αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ένα ακόμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο θα διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, ενώ εντός της ημέρας ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένεται να εκδώσει νέα ανακοίνωση, με την οποία θα συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.