Κορονοϊός – Ελλάδα: Σοκ με τα «ορφανά» κρούσματα

Στο τρίτο εικοσιτετράωρο του πανελλαδικού lockdown, τα συνολικά κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα έσπασαν το «φράγμα» των 60.000, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στη «δίνη» της διασποράς καθώς τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για θετικότητα που αγγίζει το 32%.

Ωστόσο η ανησυχία δεν περιορίζεται στην επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει την εκθετική της πορεία μία βδομάδα μετά την επιβολή lockdown στην πόλη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 60.570 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, τα 39.678 δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα, που σημαίνει ότι 65,5% των κρουσμάτων θεωρούνται «ορφανά».

Παράλληλα, η θετικότητα στην επικρατεία βρίσκεται στο 9,45% ενόσω ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μειώνεται, καθώς το 43,2% αφορά πολίτες μεταξύ 18 και 39 ετών.
er
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι στις 2 Νοεμβρίου ο δείκτης μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού Rt διαμορφώθηκε στο 1,2 για την επικράτεια και στο 1,1 για την περιφέρεια Αττικής.