Κορονοϊός – Ελλάδα: Συμφωνία για χιλιάδες τεστ – Πόσα θα κάνουμε τη μέρα

Η άρση των περιορισμών η οποία θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα θα αποδειχθεί επιτυχής μόνο εφόσον και πάλι οι πολίτες συμμορφωθούν στις υποδείξεις για τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως και προστασίας των ευπαθών και ευάλωτων συμπολιτών μα ςπου κινδυνεύουν περισσότερο.

«Η χαλάρωση των περιορισμών και της καραντίνας επ ονδενί δεν συνεπάγεται και το τέλος της επαγρύπνησης» σημειώνουν από την κυβέρνηση μεταφέροντας τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων και των άλλων ειδικών επιστημόνων που έχουν βαρύνοντα λόγο στις κυβερνητικές αποφάσεις, όπως γράφει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Βαρόμετρο εΞάλλου για τη χαλάρωση των μέτρων θα αποτελούν τα μαθηματικά μοντέλα εξάπλωσης της λοίμωξης που έχει καταστρώσει η εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών ειδικών το άνοιγμα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσουν και τα 200 ημερησίως, αριθμός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα εντείνει τον συναγερμό και θα επιβραδύνει την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι θιασώτες του ανοίγματος στηρίζουν τις εισηγήσεις τους και στο γεγονός ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι πολύ ευκολότερος ο εντοπισμός και άρα η απομόνωση των φορέων του ιού καθώς θα πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι για τη μετάδοσή του.

Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ» τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας υπέγραψε συμφωνίες με δύο εταιρείες την αμερικανική Abbott και την ελβετική Roche για να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ ώστε να διαπιστώνεται αφενός η προσβολη από τον ιό και αφετέρου η δημιουργία αντισωμάτων σε όσους ενδεχομένως έχουν νοσήσει και ήταν ασυμπτωματικοί.

Υπολογίζεται δε ότι απλο το τέλος Μαΐου στη χώρα μας θα μπορούν να γίνονται περίπου 8.000 τεστ ημερησίως. Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει τεσσάρων ειδών τεστ σχετικά με τον κορονοϊό. Πρόκειται για δύο τεστ που ανιχνεύουν την ενεργή λοίμωξη, το συμβατικό μοριακότεστ τύπου PCR που γίνεται στα εργαστήρια και το rapid test, δηλαδή το ταχέως αποτελέσματος τεστ για την ανίχνευση επίσηςενεργούς λοίμωξης εκτός εργαστηρίου.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει επίσης δύο τεστ αντισωμάτων. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τα τεστ για τον εντοπισμό της λοίμωξης καθώς και το γρήγορο τεστ αντισωμάτων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Abbott Diagnostics στην Ελλάδα και την Κύπρο η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να προμηθευτούν τα διαγνωστικά προϊόντα από τη μητρική εταιρεία.

Τεστ αντισωμάτων έχει αναπτύξει και η ελβετική εταιρεία Roche. Εκπρόσωποι της δηλώνουν πως το τεστ θα μπορείνα διατεθεί τον Ιούνιο σε χώρες που αποδέχονται τοευρωπαϊκό σήμα CE και ότι συνεργάζεται με την αρμόδια αμερικανική αρχή FDA ώστε να πάρει έγκριση για επείγουσα χρήση. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία και εργαστήρια τα οποία διαθέτουντη συσκευή της Rocheμ ένα πληρως αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να δώσει 300 αποτελέσματα ανά ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»