Την ένταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη μαρτυρούν, εκτός από τα καθημερινά κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα στοιχεία των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού για τις εισαγωγές ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ. Αλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι 11 στην κλινική Covid-19. Oι συρροές κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική, ωστόσο, πορεία του κορονοϊού.
Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντίστοιχα. Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορονοϊού» – μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορονοϊό και νοσούσαν.
Εκτός από το ΑΧΕΠΑ άλλοι πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου» και στο Ιπποκράτειο. Τον μερικό έλεγχο της επιδημίας στην Καστοριά και στην Ξάνθη δείχνουν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκονται 7 και 11 ασθενείς αντίστοιχα.
Επτά ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλοι δύο σε εκείνο της Λάρισας. Τρεις ασθενείς είναι στο Πανεπιστημιακό Πάτρας και ένας σε εκείνο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ακόμη, δύο ασθενείς νοσηλεύονται στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε σούπερ μάρκετ
Υποχρεωτική καθίσταται από το Σάββατο η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές. Αυτό γνωστοποίησε την Παρασκευή με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας τόσο από εργαζομένους όσο και από καταναλωτές, ανέρχεται στα 150 ευρώ -με το κόστος στην περίπτωση των εργαζομένων να επιβαρύνει τον εργοδότη.
Ποιες μάσκες απαγορεύονται
Ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται.
Η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές. Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.
Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται λάθος, απελευθερώνει τα μικρόβια του χρήστη στον αέρα, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους γύρω του είτε παραμένει πλήρως ανοιχτή, εκθέτοντας και τον ίδιο τον χρήστη. Εύκολα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της διασποράς του κορονοϊού.
Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαγορεύεται η μάσκα μιας χρήσης, μόνο όταν χρησιμοποιείται ξανά, γιατί έχει ήδη «μολυνθεί» και πρέπει να πεταχτεί.