Κορονοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για τουρίστα με τον ιό – Πήγε σε πανηγύρι

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Η συμπεριφορά που επιδεικνύουν όμως ορισμένοι τουρίστες προκαλεί προβληματισμό. Ανησυχία πάντως, για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, αποτελεί και η επανεμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν για καιρό «καθαρές».

11 νέα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. 8 από αυτά εντοπίστηκαν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο και 1 ακόμα εισαγόμενο κρούσμα που ελέγχθηκε, επέστρεψε στη χώρα προέλευσης.

Ένα νέο κρούσμα κορονοϊού στη Χερσόνησο της Κρήτης είναι το πιο πρόσφατο «καμπανάκι» που χτύπησε στις αρχές. Πρόκειται για μία τουρίστρια από τη Ρουμανία, χωρίς συμπτώματα, η οποία ήταν σε αυτοπεριορισμό όταν βρέθηκε θετική.

Τα εισαγόμενα κρούσματα είναι η μεγάλη ανησυχία των ειδικών. Τα αποτελέσματα από τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας είναι όμως ενθαρρυντικά.

Χαρακτηριστικά, την 1η Ιουλίου σε 5.889 δείγματα από ταξιδιώτες πτήσεων, προέκυψαν μόλις 11 κρούσματα. Αντίστοιχα, στα χερσαία σύνορα καταγράφηκαν μόλις 3 κρούσματα, στις 1 και 2 Ιουλίου.

Τουρίστες υγειονομικές… βόμβες

Προβληματισμό πάντως προκαλεί η συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι τουρίστες . Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ παραθέριζε στην Κάρπαθο, είχε πάρει μέρος σε πανηγύρι, με αποτέλεσμα ένα χωριό 150 κατοίκων να έχει τεθεί σε καραντίνα. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μίας Σουηδέζας που έσπασε την καραντίνα των 24ωρών και έκανε βόλτες στην Αθήνα, προτού εντοπιστεί από την πολιτική προστασία, αφού το τεστ την είχε βγάλει θετική.

Δύσκολες ώρες για το νομό Ξάνθης, που σήμερα κατέγραψε 5 ακόμα κρούσματα κορωνοϊού. Στην περιοχή που από την αρχή της πανδημίας μετρά 16 νεκρούς, έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του ιού.

«Συναγερμός» σήμανε στη Ραφήνα, όταν κάτοικος προσήλθε στο Κέντρο Υγείας με ύποπτα συμπτώματα. Λίγες ώρες μετά το τεστ βγήκε θετικό. Αυτό ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή. Στις Σέρρες ο ΕΟΔΥ εντόπισε κρούσμα κορωνοϊού έπειτα από 2,5 μήνες, που η περιοχή ήταν καθαρή. Το ίδιο συνέβη την τελευταία εβδομάδα και στη Λάρισα, που μπήκε ξανά στο χάρτη του κορωνοϊού.

Τα νέα αυτά κρούσματα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, αφού μπορεί άτομα στο περιβάλλον τους χωρίς συμπτώματα να μεταδίδουν τον ιό, δημιουργώντας μικρο-εστίες όπως συμβαίνει στην Ξάνθη.

Παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού – το λεγόμενο RO – παραμένει κάτω από το 0,5%. Η διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο προϋποθέτει Έλληνες και τουρίστες να μην παραβιάζουν τα μέτρα απόστασης και να χρησιμοποιούν όπου προβλέπεται τα μέσα ατομικής προστασίας.