Κορονοϊός Ελλάδα: Τα 4 λάθη που μας έφεραν το δεύτερο κύμα

Σε διεθνές επίπεδο η χώρα μας αναλύεται ως ένα από τα παραδείγματα προς μίμηση για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τη γενικευμένη καραντίνα lockdown η καθολική συμμόρφωση των πολιτών καθώς και το ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης και για τα θετικά αποτελέσματα που βιώσαμε.

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε μια έξαρση κρουσμάτων με καθημερινούς τριψήφιους αριθμούς διαγνωσθέντων. Παρόλο που πλέον πραγματοποιούνται πολλαπλάσιες διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις οπότε αναμένονται περισσότερες διαγνώσεις και ταυτοχρόνως κρούσματα ανευρίσκονται στις πύλες εισόδου σίγουρα είμαστε μπροστά στο δεύτερο επιδημικό κύμα που εξαρτάται από εμάς αν θα επιπεδωθεί ή θα επιδεινωθεί.

Με δεδομένο ότι για αρκετό καιρό πριν από το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων διατηρούνταν ένας μικρός διψήφιος ή μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο εξωτερικός και ο εσωτερικός τουρισμός, η είσοδος εποχικών εργατών από το εξωτερικό, ταυτόχρονα με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων οδήγησαν στη σημερινή εικόνα.

Πιο αναλυτικά

Εξωτερικός τουρισμός: το άνοιγμα των χερσαίων θαλάσσιων και εναέριων συνόρων συνεπάγεται αύξηση των ασυμπτωματικών ασθενών που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν καθώς και αύξηση των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Εσωτερικός τουρισμός: η αναμενόμενη αυξημένη κινητικότητα εντός της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της προηγούμενης καραντίνας αλλά και λόγω των θερινών αδειών οδηγεί σε δημιουργία νέων εστιών.

Είσοδος εποχικών εργατών: η είσοδος από το εξωτερικό όπως από τα Βαλκάνια οδηγεί σε αύξηση των παραπάνω κατηγοριών ασθενών και ταυτόχρονα υπάρχουν άτομα που ακόμη και να νοσήσουν δεν θα έρθουν σε επαφή με το υγειονομικό μας σύστημα για να γίνουν η διάγνωση, η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των περιστατικών.

Χαλάρωση της τήρησης των μέτρων: δηλαδή της απόστασης μεταξύ μας όπως σε εκδηλώσεις γάμους συγχρωτισμός χωρίς τη χρήση μάσκας κέντρα διασκέδασης μέσα μαζικής μεταφοράς. Βέβαια το γεγονός του μειωμένου μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων είναι ενθαρρυντικό αφού ο ιός προσβάλλει πιο βαριά τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η συμπεριφορά μας τώρα κρίνει την εικόνα του φθινοπώρου στα μεγάλα αστικά κέντρα το άνοιγμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς και τη συνέχιση της προσέλκυσης τουριστών.

Γι αυτό χρειάζεται:

Πρωτογενής πρόληψη: φυσική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, υγιεινή των χεριών.

Δευτερογενής πρόληψη: συνεχής διενέργεια μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων, συνεχής έλεγχος δομών αυξημένου κινδύνου. Προσπάθεια των ερευνητών της χώρας μας για συνεργασίες διεθνώς ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με COV1D 19.

Τέλος συνέχιση της προετοιμασίας για βελτίωση των νοσηλευτικών υποδομών στην Ελλάδα με την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και τη δυνατότητα παραγωγής αναλώσιμων υλικών σχετικών με την πανδημία.

Πηγή: Άρθρου του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»