Eντονη είναι η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης σχετικά με την αυξητική πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Η μετάλλαξη Δ πολιορκεί την χώρα και οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για σημαντικές αποφάσεις όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ποιους θα αφορά και πότε θα ξεκινήσει αλλά και για την λειτουργεία χώρων εστίασης πιθανόν μόνο για εμβολίασμένους.
Στην χώρα μας 12 περιοχές είναι στο στόχαστρο της υπερμεταδοτικής Δ ενώ υπήρξαν και 4 εισαγόμενα κρούσματα στο αεροδρόμιο.
Ηράκλειο Κρήτης (58)
Αττική (39)
Θεσσαλονίκη (5)
Λέσβος (4)
Ρέθυμνο (3)
Πάρος (2)
Λάρισα (1)
Εύβοια (1)
Αχαΐα (1)
Κορινθία (1)
Χαλκιδική (1)
Αργολίδα (1)
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (4)
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως στρόχος της Δ είναι κυρίως νεοι Ελληνες που είναι ανεμβολιαστοι το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Ελληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες.
Τις πρώτες 7 μέρες του Ιουλίου 5,352 νέοι 18-39 ετών βρέθηκαν θετικοί στον ιο και 1233 παιδιά έως 17 ετών.
Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη που κάνει με αυτά τα δεδομένα ο καθηγητής Tzaνάκης για 3000 κρούσματα ημερησίως
Ενώ άλλα μαθηματικά μοντέλα δεν αποκλείουν τοι εφιαλτικό σεν’αριο των 3700 κρουσμάτων στην κορύφωση του 4ου κύματος του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο Περιοχές όπως η Κρήτη, στις οποίες κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη, βρίσκονται σε δεινή θέση, την ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά.
Θετικό από την άλλη είναι πως οι εμβολιασμοί προχωράνε λίγο καλύτερα καθώς η μετάλλαξη Δ κάνει πολλούς να το ξανασκεφτούν ενώ και η εκκλησία δίνει δυναμικό παρών στην εκστρατεία
Στην μάχη για το τείχος ανοσίας εναντι της Δ μπαίνει και η συνέργεια των εταιρειών pfizer biontech με στόχο να φτιάξουν ένα υπερεμβόλιο που θα καταπολεμήσει την παγκόσμια απειλή της μετάλλαξης Δ με μια τρίτη δόση.
Το τωρινό εμβόλιο παραμένει περίπου 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου από οποιαδήποτε παραλλαγή. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει συζητήσεις με την εταιρεία για να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις . Η έξτρα τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους.
Από την άλλη πάντως οι υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ εκτίμησαν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρέχουν προστασία μόνο 64% κατά της Δέλτα για να νοσήσει κανείς αλλά εχει προστασία 93% για να μην αναπτυξει κάποιος σοβαρή λοίμωξη. Όμως άλλες μελέτες που έχουν συμπεράνει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των παραλλαγών.
Οι εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι ο Ιούλιος θα βγει με μεγάλο αριθμό μολύνσεων, θα κυμαίνονται γύρω στις 2-2.500 κρούσματα. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων κυρίως στους άνω των 50 ετών.
Δυσοίωνες προβλέψεις για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Τζανάκης
Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού φαίνεται πως μετατρέπεται δεύτερη κατασκήνωση, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά. Είχε προηγηθεί λουκέτο σε κατασκήνωση των Χανίων, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 30 κρούσματα κορωνοϊού.
«Στην παρούσα υγειονομική κατάσταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις είναι ελλιπή, δεν γίνεται τα παιδιά να μπαίνουν με σελφ ή ράπιντ τεστ και να τα υπηρεττούν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες εκεί μέσα. Υπάρχει έντονη κινητικότητα. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετικήκοινωνική φούσκα για τα παιδιά αν τα υγεινομικά πρωτόκολλα στεγανοποιούσαν την είσοδο του ιού.», σχολίασε σχετικά ο καθηγήτής. «10% των παιδιών θα νοσήσουν από αυτές τις δύο κατασκηνώσεις», προέβλεψε.
«Υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο, εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα. Η Κύπρος έχει 900 κρούσματα καθημερινά και είναι 11 φορές μικρότερη σε πληθυσμό, αν τα ανάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι 10.000 κρούσματα και κάνει 41.000 τεστ. Αν κάναμε κι εμείς κατ’ αναλογία πληθυσμού 300.000 τεστ που κάνει η Κύπρος…Έτσι που καλπάζει ο ιός ίσως δούμε τον Αύγουστο πάνω από 3.000 κρούσματα. Το ζήτημα είναι πως θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας.», σημείωσε ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δύο μέτρα «βόμβα» που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη
Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:
Για τους ενήλικες:
α)πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα
Τα μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη
Ωστόσο, υπάρχουν δύο μέτρα, τα οποία προτείνουν οι ειδικοί, με την κυβέρνηση να τα κρατά στο συρτάρι…
Το ένα είναι η επιστροφή από τα νησιά να γίνεται με rapid test. Δηλαδή όποιος πάει στα νησιά διακοπές να κάνει ένα rapid πριν μπει στο πλοίο τόσο κατά την αναχώρηση, όσο και κατά την επιστροφή από τις διακοπές. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών».
Το δεύτερο μέτρο που ζήτησε η επιτροπή είναι ο έλεγχος σε όλες τις μετακινήσεις εκτός νομού. Δηλαδή με λεωφορεία, τρένα και ΙΧ. Ωστόσο και αυτό είναι δύσκολο, προς το παρόν, να εφαρμοστεί…