Το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου καθώς και εκείνο του ερχόμενου Ιουνίου θα κρίνουν εν πολλοίς και για διαφορετικούς λόγους έκαστο, την πορεία του κορονοϊού SARS CoV-2 στη χώρα μας και συνεπώς την επίπτωση του στον πληθυσμό.
Στην πρώτη περίπτωση περίπου στις 15 Απριλίου θα κριθεί η διασπορά του ιού κατά την περίοδο εφαρμογης των περιοριστικών μέτρων και θα επανεξεταστεί το πλέγμα αυτών.
Στη δεύτερη θα εκτιμηθεί γενικώς η συμπεριφορά του νέου κορονοϊού καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει επιτρέποντας στους ειδικούς να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πανδημία κατά τους θερινούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται σαφές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα στη χώρα μας και παγκοσμίως όπου δεν θα υπάρχει επιβολή αυστηρών μέτρων θα γίνει με πολύ αργό ρυθμό ενώ όπως όλα δείχνουν θα εξαρτάται και από αστάθμητους παράγοντες, όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Ηδη η επιστημονική κοινότητα η οποία έχει και το βάρος της ενημέρωσης της κυβέρνησης ώστε να λαμβάνει αποφάσεις βρίσκεται μπροστά στο πρώτο ορόσημο καταγράφοντας αφενός ό,τι προηγήθηκε περασμένες εβδομάδες από την αρχή του Μαρτίου και αφετέρου ό,τι εκτιμάται πως θα επέλθει τον Απρίλιο.
Επιχειρούν δηλαδή οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες να κάνουν την αποτίμηση του πρώτου μήνα της πανδημίας με έμφαση στο δεύτερο μισό του Μαρτίου οπότε και ελήφθησαν κλιμακωτά πολλά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την προστασία του πληθυσμού.
Παράλληλα ολοκληρώνουν τις εκτιμήσεις για την πορεία του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια τον δεύτερο μήνα ο οποίος θεωρείται επίσης σημαντικός γιατί στη διάρκειά του θα κριθεί η έκβαση αυτής της μάχης όπως χαρακτηρίζει την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας
Ο τελευταίος έχει διατυπώσει πολύ προσεκτικά τις τελευταίες ημέρες την εκτίμησή του κάνοντας λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα με βάση την περίφημη καμπύλη που σκιαγραφεί την πορεία της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.
Εκτιμά λοιπόν όπ είναι πιθανό τον Απρίλιο να αποτυπωθεί μείωση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα των μέτρων
Το καλό και το κακό σενάριο
Με δεδομένο ότι τα κρούσματα που καταγράφονται κάθε μέρα απο τυπώνουν την κυκλοφορία του κορονοϊού πριν από 14ημέρες (τόσος είναι ο χρόνος επώασης της νόσου) γίνεται αντιληπτό ότι τα 966 επιβεβαιωμένα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή κρούσματα του COVID-19 δείχνουν τη διασπορά ακριβώς στα μέσα Μαρτίου. Δηλαδή τότε που εληφθη η κυβερνητική απόφαση να κλείσουν σχολεία καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφοι κ.λ.π και να επιβληθούν περιορισμοί της κυκλοφορίας της τάξης του 60%-80 στον πληθυσμό. Το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα θα αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.
Ασφαλης δείκτης για την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα και της νόσησης του πληθυσμού θεωρείται ότι είναι ο αριθμός όσων νοσηλεύονται που αποτελούν το 15% όσων έχουν προσβληθεί. Μέχρι προχθές οι νοσηλευόμενοι ήταν περισσότεροι από 220 οπότε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δώσει αδρή εικόνα για την κυκλοφορία του ιού.
Συνεπώς η μείωση των νοσηλευομένων θα μεταφραστεί ως έλεγχος τηςεξάπλωσης της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Εκτός από αυτό το θετικό σενάριο για το οποίο πληθαίνουν οι βάσιμες ενδείξεις ότι θα προκριθεί στην ελληνική πραγματικότητα τον ερχόμενο μήνα υπάρχει βεβαίως πάντα στο τραπέζι των ειδικών και το μελανό σενάριο, αυτό της δραματικής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της λοίμωξης
Παρότι φαίνεται πως η χώρα απομακρύνεται από αυτή τηv εφιαλτική και απευκταία κατάσταση οι ειδικοί έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα προταθεί και θα εφαρμοστεί περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.
Το προσωρινό και μέχρι νεωτέρας λουκέτο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και η υπολειτουργία του δημόσιου τομέα θα είναι τότε μονόδρομος. Ανάμεσα στο θετικό και το αρνητικό σενάριο δηλαδή της μείωσης και της αύξησης αντίστοιχα των κρουσμάτων, υπάρχει και αυτό της σταθερότητας της καμπύλης, γεγονός που επίσης θα οδηγήσει τους ειδικούς σε επανεξέταση των μέτρων
Γιατί θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς λήψη μέτρων ένας άνθρωπος που νοσεί λόγω κορονοϊού μολύνει κατά μέσο όρο άλλους δύο ανθρώπους ενώ όταν τα μέτρα εφαρμόζονται ο ασθενής μπορεί να μολύνει λιγότερο από έναν άνθρωπο ακόμη γίνεται σαφής η αναγκαιότητα των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας. Γι αυτό ο κ Τσιόδρας όπως και όλοι οι ειδικοί της ομάδας των λοιμωξιολόγων εισηγούνται περαιτέρω παράταση των μέτρων και σε κάθε περίπτωση τον προσεκτικό σχεδιασμό της άρσης βαθμηδόν του πλέγματος αυτών που έχουν εφαρμοστεί.
Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».