Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Μαριλένα Γεραντώνη μίλησε ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Τα κρούσματα είναι αυξημένα και αυτό μας ανησυχεί. Πρέπει όμως να δούμε και τη φύση των κρουσμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένες μικρές επιδημίες. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς πρέπει να βάλουμε μέτρα και να αλλάξουν συμπεριφορές, αλλά δεν είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους πολίτες. Τα μέτρα που έγιναν νόμος ήταν ισχυρές συστάσεις. Δεν σημαίνει ότι πρέπει το κράτος να νομοθετεί για να κρατάμε τις συστάσεις. Είναι κάτι που είναι συνεχές. Δεν είναι έκτακτο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τουλάχιστον τους επόμενους 6-8 μήνες», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Ασυμπτωματικοί ξέραμε ότι υπάρχουν, προφανώς η αύξηση των τεστ βρίσκει περισσότερους, ενώ υπάρχει και εγρήγορση στην κοινωνία. Είναι γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουμε περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι φυσιολογικό. Ακολουθεί ο ιός την κανονική του πορεία, και εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον εμποδίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα αστικό κέντρο να το ελέγξουμε πλήρως. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε φορείς ή σαν να έχουμε δίπλα μας φορείς», συνέχισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στους νέους και τις νέες της χώρας που δείχνουν να έχουν «χαλαρώσει» σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «οι νέοι γενικότερα δεν έχουν μεγάλες επιπλοκές, υπάρχει η σπάνια περίπτωση να έχουν επιπλοκές, αλλά αυτές μπορεί να υπάρξουν και από τη γρίπη. Θα πρέπει όμως να σκεφτεί αυτός ο νέος και το περιβάλλον του. Έχει γονείς, έχει πιθανότατα παππού και γιαγιά, έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους. Δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο την προσωπική πιθανότητα να έχει πρόβλημα από τον ιό. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Φοράμε μάσκες για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά δεν είναι μόνο για την δική τους πιθανότητα να έχουν επιπλοκές. Είναι συνεισφορά στην κοινότητα».
«Το χειμώνα θα έχουμε τον ιό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα αρχίσει σε μεγάλες ποσότητες από τον νέο χρόνο. Πιστεύω ότι μέχρι το Μάρτη θα έχουμε και για την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και φάρμακα που είναι αποτελεσματικά. Για αυτό θέλω να τονίσω το να μην υπάρχει πανικός. Δεν πρόκειται να είναι η έντονη αυτή κατάσταση για τα επόμενα τρία χρόνια. Μιλάμε για ένα διάστημα 6-8 μήνες. Μέχρι τότε θα έχουμε έκτακτα μέτρα. Θα κρατήσουν λίγο. Και αυτό είναι το σημαντικό», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.