Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής έριξε «βόμβα» για το εμβόλιο – Πότε θα είναι έτοιμο

Για το φάρμακο κατά του κορονοϊού αλλά και το εμβόλιο, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ. «Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν του χρόνου τέτοια εποχή θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα», τόνισε.

Όσον αφορά το φάρμακο κατά του ιού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε πως οι τρεις προοπτικές στοιχειοποιημένες μελέτες που δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Συνολικά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα γιατί για πρώτη φορά έχουμε ένα φάρμακο που στέφεται εναντίον του ιού και που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρεμδεσιβίρη δεν πρόκειται να είναι το φάρμακο που αποκλειστικά θα καταπολεμεί τον κορονοϊό, εμφανίζει ωστόσο αποτελεσματικότητα κατά του ιού. Αποδεδειγμένα δείχνει κάποια αποτελεσματικότητα στην ομάδα των ασθενών».

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολυπαραγοντική, ενώ για το εμβόλιο σημείωσε πως θα καθυστερήσει η παραγωγή του.

«Είναι ένα πρότζεκ πάρα πολύ δύσκολο δεδομένου ότι θα πρέπει να έχουμε εμβόλιο το οποίο να είναι ασφαλές, να είναι φθηνό και να μπορεί να παραχθεί σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες και γρήγορα. Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν του χρόνου τέτοια εποχή θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα».

Σχετικά με τα γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι δε θεωρούνται αξιόπιστα.