Κορονοϊός: Ελπίδες δίνει το κοκτέιλ χλωροκίνης

Στο κοκτέιλ χλωροκίνης που ήδη εφαρμόζεται στα νοσοκομεία, αλλά και στις κλινικές δοκιμές για τη δράση της κολκιχίνης, στηρίζουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες για τη θεραπεία όσων προσβάλλονται από κορονοϊό

Οι επόμενες 15 μέρες, πάντως, θεωρούνται κρίσιμες στην προσπάθεια να βρεθούν τα καταλληλότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνδυασμός φαρμάκων που δόθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό κυρίως στην Κίνα και την Ιταλία και έδειξαν αποτελεσματικότητα, χορηγείται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα οι γιατροί χρησιμοποιούν χλωροκίνη σε συνδυασμό με ισχυρό αντιβιοτικό, καθώς και αντιπηκτικά για να τις θρομβώσεις που προκαλεί ο ιος.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι κλινικές μελέτες με κολχικίνη, που πιστεύεται ότι θα αντιμετωπίσει τις επιπλοκές στην καρδιά. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι στα χέρια των ειδικών τις επόμενες 15 μέρες.

Η χλωροκινη αν και έχει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών covid 19, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται προληπτικά. Η χρήση της χωρίς ιατρική παρακολούθηση προκαλεί σοβαρές παρενέργειες,.

Τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στις δοκιμές που γίνονται στην Κίνα με το αίμα ασθενών που έχουν θεραπευτεί. Πέντε ασθενείς πήραν ορό από άνθρωπο που ανέρρωσε από την νόσο στην Κίνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.