Κορονοϊός: «Εμβόλιο κάθε χρόνο!»

Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με θέμα την πανδημία του κορονοϊού και τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, αναφέρθηκε αρχικά στη θέση που έχει εκφράσει κατά της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια. Όπως τόνισε, στο θέμα της τιμής η εταιρεία του ήδη παράσχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

Ως προς το θέμα του όγκου παραγωγής, οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται. Ο στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.

Επίσης, όπως τόνισε, σε περίπτωση απελευθέρωσης θα υπάρξει θέμα ως προς την επάρκεια των υλικών.

«Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια» δήλωσε.

Πόσο διαρκεί η ανοσία

Ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση.

Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

-Ad-