Κορονοϊός: Έγγραφα «καίνε» την Κίνα – Τι ήξεραν και άργησαν να το πουν

Τη στιγμή που γίνεται «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον κορονοϊό, το πρακτορείο Associated Press επικαλείται έγγραφα που πιστοποιούν ότι Kινέζοι αξιωματούχοι αν και γνώριζαν τους κινδύνους για πιθανή πανδημία τον Ιανουάριο, καθυστέρησαν έξι ημέρες να ειδοποιήσουν το κοινό σχετικά με την έξαρση του ιού.

Εκείνες τις έξι μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια πανδημία, στην κινέζικη πόλη της Γουχάν – το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19 – πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας Σεληνιακής χρονιάς.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τελικά προειδοποίησε το κοινό για την έξαρση του ιού, την έβδομη μέρα, στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την στιγμή, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν ήταν το πρώτο λάθος των Κινέζων αξιωματούχων, στην αναγνώριση του ιού, ούτε και το μοναδικό κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, πολλές εκ των οποίων επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες, «έσερναν τα πόδια τους» πριν έρθουν αντιμέτωπες με τον ιό.

«Ωστόσο η καθυστέρηση της πρώτης αυτής χώρας ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, την έναρξη του ξεσπάσματος. Η προσπάθεια της Κίνας να περάσει τη γραμμή ανάμεσα στην ενημέρωση των πολιτών και στην αποφυγή του πανικού διαμόρφωσε το σκηνικό μιας πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει περισσότερες από 133.000 ζωές», λέει το πρακτορείο.

«Αυτό είναι τρομερό» δήλωσε ο Ζούο Φενγκ Ζανγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αν είχαν αναλάβει δράση έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι ασθενείς και οι χώροι νοσηλείας θα επαρκούσαν. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γουχάν».

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Associated Press και που αφορούν τη χρονική περίοδο από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν.

Κι όμως, εκείνες τις ημέρες, εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας.

Ωστόσο, το Associated Press σημειώνει πως είναι άγνωστο αν οι τοπικοί ή οι εθνικοί αξιωματούχοι απέτυχαν στο να καταγράψουν τα κρούσματα Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα ακριβώς γνώριζαν οι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή στη Γουχάν, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητάς της.

Ορισμένοι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποθέτουν πως πολλοί γιατροί στη Γουχάν δίσταζαν να αναφέρουν τέτοιες μολύνσεις.

«Οι γιατροί στη Γουχάν φοβόντουσαν» δηλώνει ο Ντάλι Γιάνγκ, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επρόκειτο για πραγματικό εκφοβισμό ενός ολόκληρου επαγγέλματος» συμπληρώνει.

Η έρευνα του Associated Press εντόπισε επίσης, πως μόνο μετά την καταγραφή κρούσματος εκτός Κίνας – και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη στις 13 Ιανουαρίου – οι αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να «μοιράζουν εγκεκριμένα κιτ εξετάσεων».

Τότε ήταν που και οι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας η πόλη Γουχάν είναι η πρωτεύουσα, δέχθηκαν την εντολή να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων.

Η κινέζικη κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έκρυψε οποιαδήποτε πληροφορία και ισχυρίζεται πως ειδοποίησε αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την έξαρση της επιδημίας.

«Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και διαύγειας είναι άδικοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιζιάν την Τετάρτη.

Ωστόσο, έγγραφα που διαθέτει το Associated Press δείχνουν πως ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Ξιαογουέι, ενημέρωσε τους περιφερειακούς αξιωματούχους υγείας για την πιθανότητα πανδημίας σε μια εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη στις 14 Ιανουαρίου.

Επικαλούμενο ένα ενημερωτικό σημείωμα που αφορά την τηλεδιάσκεψη, το Associated Press αναφέρει πως η συζήτηση «πραγματοποιήθηκε ώστε να μεταβιβαστούν οδηγίες για τον κορωνοϊό από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κεγιάνγκ και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Σουν Τσουνιάν, αλλά δεν διευκρινίζει ποιες ήταν αυτές οι οδηγίες».

«Η κατάσταση της επιδημίας είναι ακόμα σοβαρή και περίπλοκη, η πιο σοβαρή πρόκληση από εκείνη του SARS το 2003 και είναι πιθανό να καταστεί ένα μεγάλο, δημόσιο υγειονομικό περιστατικό» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα πως δήλωσε ο Μα Ξιαογουέι.

«Οι εντολές για κοινωνική σταθερότητα – για να μην ταρακουνήσουμε το πλοίο πριν από αυτές τις σημαντικές συνεδριάσεις του Κόμματος – είναι πολύ ισχυρές» εξήγησε ο Ντάνιελ Μάτινγκλι, ειδικός της κινέζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, αναφερόμενος στο γιατί η κινεζική κυβέρνηση πιθανόν περίμενε σχεδόν μία εβδομάδα, πριν ειδοποιήσει το κοινό για την έξαρση του ιού.

«Υποθέτω πως ήθελαν να δουν πώς θα εξελιχθεί για λίγο και να δουν τι θα γίνει».

Μετά την τηλεδιάσκεψη, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, «εφάρμοσε τη μέγιστη αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε εσωτερικό επίπεδο».

«Ανέθεσε σε ανώτατους επικεφαλής του Κέντρου να χωριστούν σε 14 ομάδες εργασίας, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, τη συλλογή στοιχείων, τη διενέργεια επιθεωρήσεων και την επίβλεψη εργαστηρίων» αναφέρει το πρακτορείο.

Το AP, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι οδηγίες περιέχουν «εντολές προς τους αξιωματούχους υγείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ταυτοποήσουν τα ύποπτα κρούσματα, να ανοίξουν κλινικές πυρετού και να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό».

Τα έγγραφα έχουν την επισήμανση «εσωτερικό» και την επισήμανση «να μην δημοσιοποιηθούν».

Ωστόσο, ακόμη και εκείνη τη στιγμή, οι κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι συνέχιζαν να υποτιμούν τη σοβαρότητα της έξαρσης προς το κοινό.

«Έχουμε φτάσει στο τελευταίο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος της μετάδοσης από άνθρωπο προς άνθρωπο είναι χαμηλός» δήλωνε στην κινέζικη τηλεόραση στις 15 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Λι Κουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημείωμα του Κέντρου που διαθέτει το Associated Press, εκείνη την ημέρα ο Λι τοποθετήθηκε ως ο επικεφαλής της ομάδας που θα σχεδίαζε τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Ο πρόεδρος Σι έκανε τα πρώτα σχόλια σχετικά με τον ιό στις 20 Ιανουαρίου, δηλώνοντας πως «πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη». Εκείνη την ημέρα ο ανώτατος επιδημιολόγος, Ζονγκ Νανσάν, αποκάλυψε πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας στη Γουχάν έχουν δηλώσει στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, πως υπήρχαν ενδείξεις για μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η άλλη πλευρά

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ήταν αδικαιολόγητη. «Μπορεί να μην έλεγαν τα σωστά πράγματα, αλλά έκαναν τα σωστά πράγματα» δήλωσε ο Ρέι Γιπ, ιδρυτικό μέλος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κίνα. «Την 20η του μήνα, σήμαναν τον συναγερμό σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν είναι αδικαιολόγητη καθυστέρηση».

Ο Μπέντζαμιν Κάουλεϊ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υπογράμμισε σε δήλωση του στο Associated Press πως αν οι αξιωματούχοι υγείας μιλούσαν για πιθανή κρίση δημόσιαςυγείας πολύ νωρίς, θα θεωρούταν λανθασμένος συναγερμός, αν η κατάσταση τελικά δεν αποδεικνυόταν τόσο επικίνδυνη όσο προβλεπόταν, κάτι το οποίο θα ζημίωνε τη μελλοντική αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Ένοπλες Δυνάμεις: Αυτές είναι οι Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών – Αναλυτικά η λίστα
Ιανουάριος 10, 2025
Ξέσπασε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού για την παρουσία οπαδών έξω από τα δικαστήρια
Ιανουάριος 10, 2025
Ρέθυμνο: Αστυνομική έρευνα για γυναίκα που βρέθηκε με τραύμα στο κεφάλι, μόνη στο σπίτι της
Ιανουάριος 10, 2025
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες» αναφέρει το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Ιανουάριος 10, 2025
Δραματική κατάσταση στο Λος Άντζελες: Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής
Ιανουάριος 10, 2025
Ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο – Μεταφέρθηκε στο δωμάτιο
Ιανουάριος 10, 2025
Αμαλιάδα: Αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον Παναγιωτάκη
Ιανουάριος 10, 2025
Αστυνομικός της Βουλής: «Όσα λέγονται από τη σύζυγό μου είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας»
Ιανουάριος 10, 2025
«Ήθελε κάποιον να την προστατεύσει, όχι ταξί»: Ξέσπασε σε δάκρυα ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα
Ιανουάριος 10, 2025
Εξαφάνιση στη Λάρισα: Πέντε διαφορετικοί μάρτυρες είδαν τον 39χρονο στη Θεσσαλονίκη
Ιανουάριος 10, 2025