Κορονοϊός ενοίκιο: Ποιοι πληρώνουν λιγότερα χρήματα

Κορονοϊός ενοίκιο: Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το κόστος επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ για εργαζόμενους) και σε 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας, απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

«Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α’ κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Κορονοϊός ενοίκιο: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα

Τι σημαίνει αυτό;

Με νομοθετική πρωτοβουλία οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Στη βάση αυτή, εάν κάποιος καταστηματάρχης πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα καταβάλει μόνον 600 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ αντί για 2.000 που έπρεπε κανονικά να πληρώσει.

Ο εκμισθωτής των ακινήτων , δηλαδή εκείνος που θα χάσει το 40% των χρημάτων του ενοικίου, αφενός δεν θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει φόρους ή ρυθμίσεις φόρων για 120 ημέρες!