Κορονοϊός: Ένταση στην επιτροπή, ποια μέλη της απειλούν με παραίτηση και γιατί

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως πληροφορείται το newsique.gr από απολύτως αξιόπιστες πηγές, μεταξύ των μελών της επιτροπής έχει αναπτυχθεί πολύ μεγάλη ένταση και, μάλιστα -την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- δύο από αυτά απειλούν ευθέως με παραίτηση.

Όπως τονίζουν, θεωρούν ότι διακυβεύεται με απαράδεκτο τρόπο η Δημόσια Υγεία -και, βέβαια, η επιστημονική τους εγκυρότητα- σε περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές.

Στη μεγάλη ομάδα μελών της επιτροπής που κάθετα αντιτίθενται στο άνοιγμα των καταστημάτων και θεωρούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα είναι τέτοια που με απόλυτο τρόπο επιβάλλει να παραμείνουν τα πάντα κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου περιλαμβάνονται τόσο ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας, όσο και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκης Βατόπουλος. Οι επιστήμονες που έχουν λάβει αυτή τη θέση κρούουν, με έντονο τρόπο, τον κώδωνα του κινδύνου ότι, σε περίπτωση που επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων μέσα στα Χριστούγεννα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα παράθυρο χαλάρωσης των σχετικών μέτρων.

Την ένταση και τις έντονες διαμαρτυρίες των επιστημόνων έχει προκαλέσει, όπως πληροφορείται το newsique.gr, η στάση ορισμένων εκ των διορισμένων μελών της επιτροπής (διοικητές νοσοκομείων κ.λπ.), που δίνουν την αίσθηση ότι επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων άσχετα με την εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.