Κορονοϊός – Επιστήμονας: «Το δεύτερο lockdown βασίστηκε σε ένα ψέμα»

Για το αν και κατά πόσο αχρείαστο ήταν το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία συζητά ένας ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, τονίζοντας πως τα γραφήματα με τους 4.000 ημερήσιους θανάτους που παρουσιάστηκαν για να δικαιολογήσουν τις απαγορεύσεις «έχουν αποδειχτεί λανθασμένα».

Ο ακαδημαϊκός Carl Heneghan ισχυρίζεται μάλιστα πως, μαθηματικά μιλώντας, το εν λόγω γράφημα ήταν παραπλανητικό και δεν έπρεπε να επιστρατευτεί από τους υγειονομικούς φορείς και την πολιτεία.

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ακόμα πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα κρούσματα, ακόμα και οι θάνατοι, δεν δικαιολογούν lockdown, καθώς εμφανίζουν τάσεις μείωσης στην Αγγλία.

Την ίδια ώρα, ο Sir Patrick Vallance και ο καθηγητής Chris Whitty ελέγχονται για την εγκυρότητα του γραφήματος με τους 4.000 θανάτους, καθώς η Βρετανία εμφάνισε χθες τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ο Carl Heneghan, καθηγητής στο Centre for Evidence-Based Medicine της Οξφόρδης, μιλά ξεκάθαρα για παραπλανητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στοιχεία που «έχουν αποδειχτεί λανθασμένα».

Λέει επίσης πως όσα παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον στην τηλεόραση το Σάββατο το βράδυ για να περάσει το lockdown ήταν «αναχρονισμοί», παλιότερες εκτιμήσεις δηλαδή των υγειονομικών φορέων της Αγγλίας ώστε να επιβληθεί ευκολότερα το δεύτερο lockdown.

Ειδικά το γράφημα που μιλούσε ακόμα και για 4.000 θανάτους τη μέρα ως τον Δεκέμβριο ήταν «μαθηματικά λάθος» και όφειλε να μη χρησιμοποιηθεί στα στοιχεία, καθώς βασιζόταν σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί πριν από εβδομάδες.

Οι Sir Patrick Vallance και Chris Whitty θα κληθούν να απαντήσουν στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής για την ακρίβεια των δεδομένων που παρουσίασαν και σύμφωνα με αυτά επιβλήθηκε το εθνικό lockdown.

Ο Heneghan είπε στο BBC Radio 4: «Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα μειώνονται με τρόπο που δεν το έκαναν πριν από 3 εβδομάδες. Αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια επιπέδωσης. Επιπεδώνονται επίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και, ως αποτέλεσμα, και οι θάνατοι».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γαλλία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι σε αγορά της Μυλούζης – Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια χωρίς αμφιβολία»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί: Σε ύφεση η ακολουθία – Κλειστά σχολεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο αποφάσισαν οι Επιτροπές
22 Φεβρουαρίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 22-9: «Βούλιαξε» τον «αιώνιο» αντίπαλο στον τελικό και χρίστηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο των ανδρών
22 Φεβρουαρίου, 2025
«Πρεμιέρα» για τη συγκοινωνιακή αστυνομία με περισσότερους από 150 ελέγχους και τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αμείλικτα τα ερωτήματα από τις καταγγελίες συγγενών για τον θάνατό του – «Είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σε συνοικίες της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: O προεκλογικός αγώνας και τα σενάρια της επόμενης μέρας
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του 39χρονου – Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
22 Φεβρουαρίου, 2025
Χαλκίδα: 22χρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αντικρουόμενα στοιχεία» – Παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025