Κορoνοϊός: Έρχεται «έκπληξη» στην Αττική, εκτίμηση ανατρέπει τα δεδομένα – Γιατί έχουμε πιο πολλά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Δεν είναι καλές οι προβλέψεις για την Αττική, καθώς το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα λάβουν δραματική τροπή!

Αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

Έρχεται ανακοίνωση «έκπληξη» για την Αττική

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή η αύξηση θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

-Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Βατόπουλος: Τι συμβαίνει με την Βόρεια Ελλάδα – Γιατί έχουμε πιο πολλά κρούσματα κορονοϊού

Καμπανάκι για την πορεία του κορoνοιού στην Βόρεια Ελλάδα «έκρουσε» καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στην Βόρεια Ελλάδα, γενικά υπάρχει κάποιο θέμα, εξήγησε μεταξύ άλλων αναφέροντας πως και τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.

«Η δεξαμενή κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη».

«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» είπε εξηγώντας πως πότε παρατηρούμε τα κρούσματα να αυξάνονται και πότε να μειώνονται, ανέφερε.

«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» τόνισε προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις και ελπίζουμε να μην τα δούμε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κορωνοιού στην σχολική κοινότητα.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» τόνισε συνοψίζοντας πως αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει.

«Δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» είπε.

Όσον αφορά την διενέργεια εμβολιασμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.

«Η αίσθηση μου είναι ότι σιγά-σιγά πείθεται. Κάτι η ταλαιπωρία με τα rapid test και τις απαγορεύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες δεν παθαίνουν τίποτα, κάτι ότι πλέον έχουν γίνει δισεεκατομμύρια εμβολιασμοί ανά τον πλανήτη χωρίς πρόβλημα, νομίζω ότι ο κόσμος σιγά- σιγά ξεθαρεύει».