Κορονοϊός – Ερευνα newsique: Από Αύγουστο σε Νοέμβριο 12πλασιάστηκε η θετικότητα!

Καθημερινά, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συντονίζεται με την επίσημη ενημέρωση και περιμένει με αγωνία να πληροφορηθεί τα δύο πιο σημαντικά νούμερα της ημέρας: τον αριθμό των κρουσμάτων και των αριθμό των θανάτων.

Αναμφίβολα, αριθμοί με τεράστια σημασία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και την προοπτική (ή μη) μιας σχετικής -έστω- χαλάρωσης των μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό μέγεθος -ίσως και το σημαντικότερο- ως προς τη διαπίστωση της τάσης βελτίωσης ή επιδείνωσης της κατάστασης. Είναι το ποσοστό των καταγραφόμενων κρουσμάτων σε σχέση με το ποσοστό των τεστ. Διότι, όπως ολοένα και περισσότερος κόσμος επισημάνει: αν κάνεις λιγότερα τεστ, θα έχεις κατ’ επέκτασιν και λιγότερα κρούσματα (ως απόλυτο αριθμό). Και το αντίστροφο, βέβαια: αν κάνεις περισσότερα τεστ, θα έχεις περισσότερα κρούσματα (ως απόλυτο αριθμό). Αρα, ο αντικειμενικός κριτής της βελτίωσης ή επιδείνωσης της κατάστασης είναι το ποσοστό των κρουσμάτων επί των διενεργούμενων τεστ, αφού αφαιρεί από την εξίσωση την επιρροή της διενέργειας περισσότερων ή λιγότερων τεστ τη μια μέρα ή την άλλη.

Ο μέσος όρος θετικότητας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ήταν 0,85%, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφτασε στο 10,35%.

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ 0,85% ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
ΣΤΟ 10,35% ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ!

Αυτή ακριβώς την έρευνα διενήργησε το newsique.gr αναλύοντας τα επίσημα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, από την 1η Αυγούστου έως χτες, 25η Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: ο μέσος όρος θετικότητας (δηλαδή, του ποσοστού των κρουσμάτων επί των διενεργούμενων τεστ) την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ήταν 0,85%. Με άλλα λόγια, στα 100 διενεργούμενα τεστ 0,85 έβγαιναν θετικά. Ή, αλλιώς, θετικό έβγαινε 1 στα 118 τεστ. Το ποσοστό αυτό έμεινε κάτω από 2% (εβδομαδιαίος μέσος όρος) μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, μέχρι τότε, έβγαινε θετικό 1 στα 58 τεστ. Εκτοτε, τα πράγματα ξεφεύγουν και φτάνουμε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στο 6,24%, δηλαδή να βγαίνει θετικό 1 στα 16 τέστ!

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΟ LOCKDOWN

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου επιβάλλεται το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, το lockdown επεκτείνεται σε πανελλαδικό. Κι όμως, η θετικότητα στον ιό συνεχίζει να καλπάζει: 9,24% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, 10,35% τη δεύτερη. Δηλαδή, στα μέσα Νοεμβρίου, έβγαινε θετικό 1 στα 10 τεστ! Χειρότερη ημέρα, η Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με θετικότητα 13,6%, όταν δηλαδή θετικό βγήκε 1 στα 7 τεστ…

Ευτυχώς, τις επόμενες δύο εβδομάδες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, καταγράφεται μια σχετική αποκλιμάκωση, προφανώς χάρη στα εκτεταμένα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 9,6%, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα (μέχρι χθες) περιορίστηκε περαιτέρω στο 7,59%.

Παρά ταύτα, βέβαια, ο δρόμος μέχρι μια αποκλιμάκωση σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα φαντάζει ακόμη μακρύς…