Κορονοϊός: Έτσι ξεκίνησε η πανδημία – Τι αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ

Σύμφωνα με την μελέτη του ΠΟΥ και την δημοσίευση του Assosiated Press, ο κορονοϊός δεν ξεκίνησε από εργαστήριο αλλά κατά πάσα πιθανότητα αλλά μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Η εργαστηριακή διαρροή είναι ένα «σενάριο εξαιρετικά απίθανο» τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, δίνοντας τέλος στη σχετική σεναριολογία. Σε γενικές γραμμές η έκθεση ευθυγραμμίζεται με αυτά που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα οι ερευνητές που επισκέφθηκαν την Ουχάν της Κίνας, την πόλη όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο τέλος του 2019

Οι επιστήμονες πρότειναν τότε περαιτέρω έρευνα προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, εκτός από την υπόθεση διαρροής στο εργαστήριο, ανέφερε σήμερα το Associated Press, επικαλούμενο ένα προσχέδιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης που φιλοδοξεί να λύσει το μυστήριο της πανδημίας.

-Ad-

Το πρακτορείο A.P έχει στην κατοχή του έγγραφο που φαίνεται να είναι η σχεδόν τελική εκδοχή της έκθεσης, αναφέροντας ως πηγή ένα διπλωμάτη με έδρα τη Γενεύη. Δεν είναι σαφές εάν η έκθεση θα αλλάξει πριν από την τελική κυκλοφορία της, διευκρινίζει.Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της αποστολής στην Ουχάν, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από έξι εβδομάδες, θα είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες.

Το πολιτικό παιχνίδι για την προέλευση της πανδημίας

Το κυνήγι για την προέλευση του ιού επισκιάστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις από την αρχή της πανδημίας, με την Κίνα να στοχοποιείται για την καθυστερημένη πρόσβαση στους επιστήμονες. Όλους αυτούς τους μήνες Πεκίνο και Ουάσιγκτον αντάλλαξαν οργισμένες κατηγορίες και εναλλακτικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Σκιές και καταγγελίες για το ρόλο της Κίνας στην εξάπλωση του ιού

Η κυκλοφορία της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθυστέρησε επανειλημμένα, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν η κινεζική πλευρά προσπάθησε να «παρέμβει» με κάποιο τρόπο στα τελικά της συμπεράσματα.

Κυβερνήσεις και επιστήμονες συμφωνούν ότι η αποκρυπτογράφηση της ιστορίας για τη γέννηση του ιού είναι το κλειδί για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου από ανάλογες πανδημίες. Η έρευνα – που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχαν και Κινέζοι- επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στη διαδρομή μετάδοσής του ιού σε ανθρώπους και τον πιθανό ρόλο ενός ενδιάμεσου ζώου ξενιστή.

Το προσχέδιο της έκθεσης, παρέχει περισσότερες αποδείξεις για το λόγο που οι ερευνητές θεωρούν τη διαρροή από νυχτερίδες, μέσω ενός άλλου ζώου πιθανότερη από δύο άλλες αμφιλεγόμενες υποθέσεις που διερευνήθηκαν: ότι η παγκόσμια μετάδοση δηλαδή προήλθε από εργαστηριακό “ατύχημα” ή εξαπλώθηκε από μολυσμένο φαγητό ή τη συσκευασία του, γράφει το A.P.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για τη…μεθοδολογία της έκθεσης

Η αμερικανική κυβέρνηση αμφισβήτησε εάν δόθηκε αρκετή πρόσβαση στους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον τρόπο σύνταξης της έκθεσης ΠΟΥ- Κίνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση…είχε λόγο στα πορίσματα.

Οι ΗΠΑ έχουν «πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τη διαδικασία» της έκθεσης, όπως ότι η κινεζική κυβέρνηση «προφανώς βοήθησε στη συγγραφή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο CNN.

Η Κίνα απέρριψε την κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου σχετικά με την προέλευση του ιού συμπεριλαμβανομένης της φημολογίας που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ ότι ο ιός SARS-CoV-2 διέρρευσε από ένα εργαστήριο της Ουχάν. Το Πεκίνο τονίζει ότι ο ιός είναι πιθανόν να έφτασε στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων αγαθών και κάλεσε τον ΠΟΥ να πραγματοποιήσει έρευνες και σε άλλες χώρες.