Έτσι περιορίζει η μάσκα τη διάδοση του κορονοϊού – Τι δείχνουν νέες έρευνες

Σημαντική μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης μάσκας, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη στο Χονγκ Κονγκ.

Οι επιστήμονες κάνοντας πειράματα σε χάμστερ διαπίστωσαν και ανακοίνωσαν ότι η μη εξ επαφής μετάδοση του ιού θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και περισσότερο από 60 όταν χρησιμοποιούνται μάσκες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Στη χώρα μας κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, αυτή δηλαδή του διμήνου Μαίου-Ιουνίου που απελευθερώνονται σταδιακά διάφοροι τομείς της κοινωνίας, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε διάφορους κλειστούς χώρους με σκοπό να δράσει προστατευτικά κατά της μετάδοσης του Sars-CoV-2 κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς.

Η επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας ακολούθησε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ σε κάποιους είναι υποχρεωτική Στις σχετικές οδηγίες αναφέρεται πως η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο περιορισμού εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα.

Η μάσκα όπως σημειώνουν ελαχιστοποιεί την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν συγκεκριμένα εάν οι μάσκες μπορούν να εμποδίσουν συμπτωματικούς και ασυμπωματικούς φορείς από το να μολύνουν άλλους. Με επικεφαλής τον καθηγητή Yuen Kwok-yung, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κορονοϊό παγκοσμίως, η ομάδα των επιστημόνων έβαλε χάμστερ που είχαν μολυνθεί τεχνητά με τη νόσο δίπλα σε υγιή ζώα.

Μεταξύ των δυο κλουβιών τοποθετήθηκαν χειρουργικές μάσκες με τη ροή του αέρα να ταξιδεύει από τα μολυσμένα στα υγιή τρωκτικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 60% εάν χρησιμοποιούνταν μάσκες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος