Κορονοϊός: H απόφαση για περιορισμό της κυκλοφορίας στα κέντρα φιλοξενίας

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, ορίζεται ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στις Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο όλης της Επικράτειας.

Το μέτρο έχει ισχύ από τις 21 Μαρτίου του 2020 έως και τις 21 Απριλίου του 2020, με την Ελληνική Αστυνομία να επιφορτίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς και την εκτέλεση του. Σκοπός της απόφασης είναι η πρόληψη κρουσμάτων κορονοϊού στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η ΚΥΑ

Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

Από τις 07.00-19.00, δίνεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ, μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ για τους λόγους του περιορισμού κυκλοφορίας και την ανάγκη πιστής τήρησης του.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ.

Για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης της Δομής Φιλοξενίας

Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής απόφασης, δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας, καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις στα νησιά, ώστε να μην επηρεαστούν οι υπάρχουσες δομές από πιθανό κρούσμα κορωνοϊού και ενισχύσαμε τους ιατρικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενημερώνουμε τους διαμένοντες με πολλαπλούς τρόπους για τα μέτρα προφύλαξης και από προχθές και με την νέα πολύγλωσση σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, λαμβάνουμε επιπλέον έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση των δομών φιλοξενίας.

Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ευθυγραμμίζουμε τη λειτουργία των κέντρων με την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιας υγείας, υπό την οποία τελεί η χώρα μας. Το «Μένουμε Σπίτι» ισχύει για όλους. Με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας θα επιτρέπονται λελογισμένες μετακινήσεις και μόνο για λόγους κάλυψης βασικών αναγκών στο διάστημα από 7 το πρωί μέχρι και 7 το απόγευμα.

Επίσης προβλέπουμε την δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων εντός της περιμέτρου των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με στόχο την πραγματοποίηση ελέγχων και την αντιμετώπιση πιθανόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην προστασία της δημόσιας υγείας δε κάνουμε εκπτώσεις».

-Ad-