Η Ελλάδα οδεύει προς το 2ο κύμα κορονοϊού – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων που έφτασε χθες σε επίπεδα ρεκόρ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό εν όψει 15Αυγούστου.

Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα οδεύει ταχύτατα προς το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η δε συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορονοϊού έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα.

 

Οσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Εν όψει της μεγάλης εξόδου του 15Αύγουστου, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε νέα μέτρα. Εχει ειπωθεί σε κάθε τόνο πως εν όψει Δεκαπενταύγουστου θα αυξηθούν οι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες που δείχνουν πως ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι εστίες που προβληματίζουν, όπως τις απαρίθμησε ο κ. Πέτσας, είναι οι εξής:

  • Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Οι συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι πολίτες αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους
  • Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την Δευτέρα θα γίνει μία νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τους λοιμωξιολόγους, όπου και θα αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί που εστιάζει η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα σε εκκλησίες, καθώς λόγω της θρησκευτικής εορτής αναμένεται να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός στις εκκλησίες, ενώ σκέψεις υπάρχουν για επιπλέον μέτρα σε εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις κ.α.

Πρώτο μερικό lockdown στον Πόρο: Έκτακτα μέτρα στα καταστήματα

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (06/08) στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του