Ολοένα και περισσότεροι είναι οι ιδιώτες γιατροί που καθημερινά δηλώνουν ότι θέλουν να ριχτούν στη μάχη κατά του κορονοϊού και να βοηθήσουν συνανθρώπους μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπάρχουν ωστόσο δύο σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.
Το πρώτο πρόβλημα είναι πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία η κυβέρνηση ζητάει την συνδρομή γιατρών στη δύσκολη αυτή μάχη που δίνει η χώρα, αφορά μόνο σε τέσσερις ειδικότητες. Ζητάει δηλαδή μόνο γενικούς γιατρούς, καρδιολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους.
Στα γραφειοκρατικά προβλήματα αναφέρθηκε και η νεφρολόγος Αθηνά Γόμπου.
«Την Κυριακή παρουσιάστηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τη Δευτέρα το πρωί έλαβα ένα τηλέφωνο με το οποίο ανακλήθηκε η σύμβασή μου… Αυτή είναι μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα πρέπει να αλλάξει. Μάχιμες ειδικότητες δεν περισσεύουν…».
Η γραφειοκρατία είναι εμπόδιο για εθελοντές γιατρούς
Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όσοι αποφασίσουν να αφήσουν τα ιατρεία τους και να ριχτούν στη μάχη κατά του κορονοϊού είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Μέχρι τώρα 170 ιδιώτες γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων στη Θεσσαλονίκη, 20 στην Αθήνα και 12 στη Λάρισα έχουν δηλώσει «ετοιμοπόλεμοι».
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί είναι πολύ γραφειοκρατικές και χρόνο δεν έχουμε, χάνονται ανθρώπινες ζωές και πρέπει όλοι αυτή τη στιγμή να τρέξουμε να προλάβουμε» δηλώνει ο Γιώργος Ελευθερίου, ΓΓ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ ο Γιώργος Πατούλης, με την ιδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επισημαίνει:
«Υπάρχει ανταπόκριση 20 εξειδικευμένων γιατρών οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το βοηθήσουν».
Να βγάλουν τα κοστούμια και να φορέσουν τις ιατρικές ποδιές ζητούν όλο και περισσότεροι βουλευτές από όλα τα κόμματα.
«Η αξιοποίηση της προσφοράς τους θα λάβει χώρα κατά προτεραιότητα, με βάση τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη το ΕΣΥ» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.