Κορονοϊός: Η τραγωδία στην Ελλάδα σε αριθμούς…

Συγκλονίζουν αλλά και προβληματίζουν τα στοιχεία από την τελευταία επίθεση του κορονοϊού, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα μεγέθη του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενός νοσοκομείου που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία του ιού!

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά:
– Συνολικά νοσηλεύθηκαν 1760 πολίτες σε απλές κλίνες και 195 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
– Οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν συνολικά 312.
– Εξ αυτών οι 238 κατέληξαν σε απλές κλίνες. Οι 217 ήταν άνω των 70 ετών και μόλις 21 ήταν κάτω από τα 70 έτη. Μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 84 έτη.
– Οι 57 από τους θανάτους σημειώθηκαν κατά το πρώτο 24ωρο της νοσηλείας, η επιδείνωση της κατάστασης τους δηλαδή ήταν τέτοια που δεν κατέστη δυνατό να τους προσφερθεί περαιτέρω ιατρική βοήθεια.

Τι έγινε στις ΜΕΘ

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία και από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου. Το «Παπανικολάου» αρχικά διέθεσε την Α’ ΜΕΘ του, στη συνέχεια τη Β’ ΜΕΘ, ενώ σε ΜΕΘ Covid μετατράπηκαν εκτός από τις γενικές ΜΕΘ και οι ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής, Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Εγκαυμάτων. ‘Ετσι προσέφερε συνολικά 43 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του νοσοκομείου.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020 νοσηλεύτηκαν και υποστηρίχθηκαν με επεμβατικό μηχανικό αερισμό 229 ασθενείς (ΑΜΕΘ: 129, ΒΜΕΘ: 49, ΚΑΑ: 36, ΜΕΘ εγκαυμάτων: 15 ), εκ των οποίων οι 12 κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος και οι 217 κατά τη διάρκεια του 2ου.

Η έκβαση των ασθενών αυτών έχει ως εξής:
Α. Επί των ασθενών που διακινήθηκαν (195):
Εξήλθαν από τη ΜΕΘ : 121 (62% )
• 81 ( 71%) Διακομίσθηκαν αποσωληνωμένοι
• 40 (29%) Περαιτέρω νοσηλεία/αποκατάσταση σε non COVID ΜΕΘ /ΜΑΦ
Κατέληξαν : 74 (37.9%)
– Β. Παραμένουν για νοσηλεία : 34 ασθενείς

Τα γενικά στοιχεία

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» αποτελείται από 34 τμήματα εκ των οποίων 20 κλινικές και έξι μονάδες εντατικής θεραπείας και 1900 άτομα προσωπικό.

Από την 1η Νοεμβρίου και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου μετατράπηκαν σε κλινικές Κοβιντ συνολικά 11 κλινικές με συνολικά 250 κλίνες (Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ, η Β Χειρουργική Κλινική, η Γ Νευρολογική ΚλινικήΑΠΘ, η ΩΡΛ Κλινική, η Οφθαλμολογική Κλινική, η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, η Γαστρεντερολογική Κλινική, η Δ΄Χειρουργική Κλινική, η Κλινική Γναθοπροσωπικής Στοματικής Χειρουργικής).

Ο Νίκος Καπραβέλος

Σε δηλώσεις του (στο Ράδιο Θεσσαλονίκη) ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καρπαβέλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος χωρίς να έχει εξαφανιστεί».

Ερωτηθείς για τις τραγικές στιγμές που έζησε τους μήνες που τα νοσοκομεία είχαν ξεπεράσει τα όρια τους είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν περίπου μέσα Νοεμβρίου όταν σε συνεργασία με όλους μου τους συναδέλφους από την Βόρεια Ελλάδα φτάσαμε σε σημείο που ο αριθμός των αιτούντων ήταν τέτοιος που δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Μας «σκότωσε» η αγωνία να βρούμε κρεβάτια εντατικής. Αναγκαστήκαμε να μετατρέπουμε απλά δωμάτια σε ΜΕΘ. Ήταν τραγική στιγμή. Οι μονάδες γεμίσανε αμέσως. Πολλοί συνάδελφοι σε απλές κλίνες δεν είχαν την πολυτέλεια επιλογής δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικής. Έκαναν ότι μπορούσαν. Δεν μπόρεσε το σύστημα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και κατέρρευσε».

Σε ερώτηση εάν χάσαμε ανθρώπους από έλλειψη παροχής υπηρεσιών ή κλινών ο κ. Καπραβέλος είπε πως «το υγειονομικό σύστημα δεν μπόρεσε να αντέξει τις ανάγκες. Ήταν υπερβολικές. Δεν τα κατάφερε όπως έπρεπε. Κυρίως δεν είχαμε το εξειδικευμένο προσωπικό και τον εξοπλισμό. Χρειαζόμασταν κυρίως Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας που δεν είχαμε. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς που βγάλαμε από την εντατική πέθαιναν σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί δεν υπήρχαν Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας και γι’ αυτό κάναμε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα και η «Αρωγή» βοήθησε πολύ. Από τον ιδιωτικό τομέα κανένας άλλος δεν βοήθησε».

Αναφορικά με ένα τρίτο κύμα είπε πως «το κυριότερο είναι να αποφύγεις το τρίτο κύμα και μπορούμε. Με προσοχή. Δεν είναι Οκτώβρης που λέγαμε τι κακώς που δεν πήραμε μέτρα. Τώρα να πούμε ότι πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να μειώνονται με πολύ προσοχή για να μην διευκολύνουμε την έξαρση του ιού. Με δεδομένου την κατάσταση του συστήματος υγείας θα έρθει στο όρια του. Ξέρουμε τις ελλείψεις δεν θα αντέξουμε τρίτο κύμα. Εφιαλτική στιγμή είναι να θέλω να βοηθήσω και να μην μπορώ. Τι να κάνει μια νοσηλεύτρια όταν δεν έχει άλλη βοήθεια δίπλα της; Θέλουμε τριπλάσιο προσωπικό».

Σχετικά με την δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη είπε πως «μας πείραξε αυτή η δήλωση του. Δεν το δεχόμαστε, είναι ανεπίτρεπτο και ιεροσυλία. Εμείς ότι κάναμε το κάναμε για πρώτη φορά με κίνδυνο της ζωής μας.
Τέλος σχετικά με το σύστημα υγείας είπε πως «θέλει βαθιές αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα. Οι υγειονομικές δομές να αλλάξουν. Θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Όταν το κρούσμα του λες είσαι θετικός αλλά δεν μπορώ να σε βάλω σε καμία δομή πήγαινε σπίτι, καταστράφηκαν ζωές από αυτό».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ζαχαράκη: Η ενεργός γήρανση είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό
4 Νοεμβρίου, 2024
Ρωμανός για ΠΑΣΟΚ: Δεν ψήφισε ούτε τις βελτιώσεις στον νέο Δικαστικό Χάρτη που υπερψήφισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ
4 Νοεμβρίου, 2024
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το αξιόποινο της χορήγησης αλκοόλ σε ανηλίκους
4 Νοεμβρίου, 2024
Noval Property: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος o Μιχαήλ Παναγής
4 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τρίτη
4 Νοεμβρίου, 2024
Σε κρίσιμη κατάσταση η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της στην Πάτρα
4 Νοεμβρίου, 2024
Η Ταϊβάν σταματάει τις εξαγωγές εργαλειομηχανών στη Ρωσία
4 Νοεμβρίου, 2024
Κεραμέως: Ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με 740 ιατρούς
4 Νοεμβρίου, 2024
Παπαστεργίου: Αναβαθμίζεται το σύστημα προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές
4 Νοεμβρίου, 2024
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα
4 Νοεμβρίου, 2024