Κορονοϊός και τρόφιμα: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Διευκρινίσεις για το τι πραγματικά ισχύει αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην εποχή του κορονοϊού δίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Σημειώνεται ότι ο φορέας πιστοποίησης συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον ΕΦΕΤ και μεταξύ άλλων τον έχει πιστοποιήσει για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 9001:2015.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της TÜV HELLAS, τα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί ο κορωνοϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω των τροφίμων αναφέρει πως έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων. Οι κορωνοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.

Έτσι, όπως εξηγεί, η «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελεί την κύρια στρατηγική για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού και πρέπει να ακολουθείται από τους καταναλωτές και κατά την αγορά τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή ανοιχτές αγορές. Με άλλα λόγια, η τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης των 2 μέτρων εντός και εκτός καταστημάτων αποτελεί βασικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

Τονίζει παράλληλα πως η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ διέπεται ήδη από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και υπόκειται σε επίσημους ελέγχους.

Τέλος, δεν κρύβει το φόβο του για μια ενδεχόμενη διατροφική κρίση, με δεδομένο ότι το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων -ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια- σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή που κρατούμενος απελευθερώνεται από το κελί του στη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Σοκ! Σταρ του Netflix πέθανε στα 37 του χρόνια
12 Δεκεμβρίου, 2024
Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: «Άκουγα ένα μωρό να κλαίει, δεν ήταν συνηθισμένο κλάμα, ήταν σαν να το βασάνιζαν»
12 Δεκεμβρίου, 2024
Το Pornhub αποκάλυψε τις κορυφαίες αναζητήσεις για το 2024
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Λόιντ Όστιν ζητά «στενό συντονισμό» με το Ισραήλ για τη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι υπερήφανος για το σημερινό ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Οικονόμου: Σε 700.000 αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι έλεγχοι για εισιτήριο στα ΜΜΜ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Πλοίο ξεκίνησε με ανοιχτό καταπέλτη από τη Λέρο (video)
12 Δεκεμβρίου, 2024
Σορός άνδρα εντοπίστηκε μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στα Μετέωρα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Κύπελλο Ελλάδος: Στις 8/1 η ρεβάνς Παναθηναϊκός-Ατρόμητος, στις 9/1 το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
12 Δεκεμβρίου, 2024