Κορονοϊός: «Καμία προστασία από τις μεταλλάξεις για όσους νόσησαν»

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται και μια νέα έρευνα δείχνει πως οι μεταλλάξεις ίσως δεν σταματήσουν την επέλασή της.

Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες ώστε να εντοπίσουν τη συμπεριφορά του.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανατρέπει τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα για όσους νόσησαν καθώς τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι άνθρωποι που νόσησαν είτε με ελαφριά συμπτώματα, είτε με σοβαρότερα, παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου «ανοχύρωτοι» απέναντι στις μεταλλάξεις, τόσο σε ότι αφορά στη βρετανική, όσο και -πολύ περισσότερο- στη «Δέλτα» ή αλλιώς στην ινδική μετάλλαξη.

Στην έρευνα συμμετείχαν υγειονομικοί που προσβλήθηκαν και νόσησαν ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.

Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στα επίπεδα αντισωμάτων του νοσοκομειακού προσωπικού ήταν πολύ μεγάλες. Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου.

Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα.

«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν», πρόσθεσε η ίδια.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Covid-19.

Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ. ‘

Όσον αφορά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ή Βήτα, οι πρώην ασθενείς δεν παρουσίασαν αντισώματα εξουδετέρωσης. Οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμη τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, που λαμβάνει χαρακτήρα νέου κύματος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ασφυκτική πίεση Τραμπ σε Ζελένσκι – «Θα υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για τα ορυκτά», λέει ο Λευκός Οίκος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: «Δεν αιτηθήκαμε την εξαίρεση της κυρίας Λεονταρή, την εμπιστευόμαστε» λένε οι γονείς
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στην Καλλιθέα – Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Ψύχος διαρκείας μέχρι τη Δευτέρα – Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη συμβολαιογράφο που δολοφονήθηκε στο σπίτι της
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ρόδος: 73 χρόνια η ποινή σε γυναικολόγο για βιασμούς και ασέλγεια σε 20 γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Έφτασε πριν από λίγο η τεχνική σύμβουλος της οικογένειάς του στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρός
21 Φεβρουαρίου, 2025
Δημήτρης Πλακιάς κατά Βορίδη – «Έλα πρόσωπο με πρόσωπο να μου τα πεις από κοντά»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Προβλήματα στην κυκλοφορία
21 Φεβρουαρίου, 2025
Αστυνομικός της Βουλής: Τι θα γίνει με το νεογέννητο μωρό του ζευγαριού
21 Φεβρουαρίου, 2025