Κορονοϊός: Καμπανάκι ειδικών για τα σχολεία – Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος, τι ισχύει για εστίαση

Μεγάλη είναι η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στις μικρές ηλικίες.

Ενώ τα παιδιά κάνουν σχέδια και ευχές για ανοιχτά σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησαν για την τήρηση των μέτρων και η πρόβλεψη να κλείνουν τμήματα μόνο όταν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό περισσότεροι από τους μισούς μαθητές, αυτό δε φαίνεται να τους καθησυχάζει, μάλλον το αντίθετο.

Έξω από αρκετά σχολεία οι γονείς επιμένουν να συνωστίζονται.

Δωρεάν τεστ όταν εμφανίζεται κρούσμα σε τάξη, από 4 έως και 7 για όσους κάθονται κοντά, ένα καθημερινά, είναι ο τρόπος για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά απαντά η κυβέρνηση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ωστόσο η αγωνία για τη διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει τέλος.

Τρομάζουν τα κρούσματα σε παιδιά

Την ίδια ωρα, ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε παιδιά μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, γεγονός που δε επιτρέπει εφησυχασμό.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα σε ανηλίκους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αυστηρότερα θα είναι τα μέτρα και στη διασκέδαση για τα παιδιά. Οι άνω των 12 ετών ανεμβολίαστοι για να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης θα χρειάζονται πλέον rapid test 48 ωρών.

Με την αύξηση στα παιδιά πλέον να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μόλις 7 ημέρες και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την επέκταση ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εφόσον η πανδημία καλπάζει, το πλάνο προβλέπει ως τα μέσα Οκτώβρη να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς, και στις αρχές Νοέμβρη να καταστεί το εμβόλιο υποχρεωτικό σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery.

Στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης ανοίγει και οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200.

Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Πηγή: mega