Κορονοϊός: «Καμπανάκι» ΠΟΥ – Τι θα συμβεί τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν εμβόλια στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες αντί να εμβολιάζουν παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να εμβολιάσουν παιδιά και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, επίσης, ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να είναι φονικότερη από την πρώτη, με την Ινδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο #COVAX», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη.

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, όπως, επίσης, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.

«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά», είπε ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ.

«Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες… Εργαζόμαστε παράλληλα».

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα… αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου του να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης», επισήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) συνέστησαν χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και ότι θα μπορούσαν να μην τις φοράνε σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα μέρη.

Εξάλλου, μία ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα πως είναι βέβαιο ότι περισσότερες παραλλαγές του νέου κορονοϊού θα βρεθούν, όμως τώρα «γνωρίζουμε τι να κάνουμε».

«Θα ήθελα ο φόβος των παραλλαγών να μετατραπεί σε κάτι παραγωγικό, κάτι που θα δίνει δύναμη», σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος-Βουτσίνος: «Έλαβα αγωγή απ’το Κράτος ότι μου παίρνει τα κτήματα γιατί λέει δεν μου ανήκουν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: «Δεν είναι σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Βρέθηκαν τρία καταγραφικά από την διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Πήρε προαγωγή ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει τον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημά του την άτυχη Ράνια
21 Φεβρουαρίου, 2025
Μαγνησία: Πειθαρχική δίωξη στον διευθυντή σχολείου όπου μαθητής τραυμάτισε συμμαθητές του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εurobasket 2025: Η Εθνική… άλωσε στην παράταση 93-89 την Τσεχία και πέρασε στα τελικά με υπογραφή Παπαπέτρου και Τολιόπουλου
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025