Δέκα ασθενείς με βαριά συμπτώματα από κορονοϊό, προχωρημένης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, των οποίων το οξυγόνο βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα, χρήζουν άμεσης ανάγκης εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Μάλιστα, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών του «Παπανικολάου» 43χρονη ανεμβολίαστη έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ούσα κλινήρης σε χειρουργικό κρεβάτι, αφού δεν υπήρχε κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι «διεκδικούσαν» την ίδια κλίνη -αν έμενε ελεύθερη κάποια- σε ΜΕΘ και ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας τους η 43χρονη κι ένας 29χρονος νοσηλευόμενος στο ΑΧΕΠΑ.
«Εδώ και τουλάχιστον 10-15 μέρες στο νοσοκομείο μας δεν μπορούμε να βρούμε κρεβάτι στην εντατική γι’ ανθρώπους που υποφέρουν στα τμήματα με τις απλές κλίνες. Αυτήν τη στιγμή δέκα άτομα, με οριακά επίπεδα οξυγόνου και οι οποίοι εκτιμώ ότι χρήζουν άμεσης εισαγωγής σε ΜΕΘ, περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι, αλλά δεν υπάρχει. Δυστυχώς, συνέπεια της τεράστιας πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η εξεύρεση κλινών ΜΕΘ αποτελεί πολυτέλεια. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι δυνατότητες λιγοστές. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε τη 43χρονη σε κρεβάτι χειρουργικής αίθουσας, όπου, όμως, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και πολλοί εξειδικευμένοι γιατροί. Δυστυχώς, η υγεία της παρουσίασε τεράστια επιβάρυνση και δεν άντεξε. Θα έπρεπε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αλλά οι τελευταίες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος.
«Έκρηξη» κρουσμάτων το Νοέμβριο
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι περιμένει «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας από την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε οι ανεμβολίαστοι να τηρούν και να συμμορφώνονται στους υγειονομικούς κανόνες που καθορίζουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες.
«Δεν υπάρχει κανένα κράτος στον κόσμο, το οποίο να μπορεί να αντέξει τόσα πολλά κρούσματα, τη στιγμή που η Πολιτεία δεν παίρνει μέτρα πίεσης στους ανεμβολίαστους, ώστε να τηρούν τα μέτρα. Ό,τι και αν κάνουν οι γιατροί, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται 100 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ γεμάτες με βαρύτατα περιστατικά είναι και οι δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει, χωρητικότητας 12 και 18 κλινών. «Δεν έχουμε καμία επιλογή, προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι για κάποιον ασθενή που χρήζει εισαγωγής σε ΜΕΘ. Θα πρέπει ή να βελτιωθεί η υγεία κάποιου άλλου ασθενή και βγει από τη ΜΕΘ ή κάποιος, δυστυχώς, να πεθάνει», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.