Κορονοϊός: Καρέ – καρέ η διαδικασία για το τεστ – Πόσο κοστίζουν (video)

Τουλάχιστον 25 χιλιάδες κλινικά δείγματα για κορονοϊό έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, προκειμένου να σχηματιστεί μια εικόνα για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα.

 

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Με μια μπατονέτα και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας ο τεχνολόγος του ιατρικού εργαστηρίου παίρνει το δείγμα από τη ρινική κοιλότητα και τον φάρυγγα προκειμένου να σταλεί για τον μοριακό έλεγχο.

«Από το σύνολο των δειγμάτων που έχουμε λάβει μόνο ένα 4% ήταν θετικό. Πολλοί δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και βγήκαν θετικοί. Δεν το πίστευαν ότι είχαν τον ιό» είπε ο μοριακός βιολόγος, Παντελής Κωνσταντουλάκης.

Το κόστος για τα υλικά ανά τεστ κυμαίνεται από 40 μέχρι 60 ευρώ, τόσο δηλαδή στοιχίζει στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Η χώρα μας προμηθεύεται τα υλικά αυτά από την Ισπανία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Η αξιοπιστία του τεστ κίνεται από τον τρόπο λήψης του δείγματος
Η αξιοπιστία του τεστ κρίνεται τόσο από τον τρόπο που θα γίνει η λήψη όσο και από την σωστή μεταφορά του στο εργαστήριο. Μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να φέρει και ένα εσφαλμένο αποτέλεσμα.

Tο τεστ ανίχνευσης έχει κριθεί αξιόπιστο δεν ισχύει το ίδιο με το τεστ αντισωμάτων αφού και στην Κίνα από όπου εισάγεται ακόμα γίνονται δοκιμές.