Κορονοϊός: Καταστράφηκαν λόγω λάθους 15 εκ. δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε συνέβη σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, όταν μετά από ανθρώπινο λάθος καταστράφηκαν 15 εκ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τους New York Times το ατύχημα συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες όταν υπάλληλοι στο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions, η οποία είναι εταίρος της J&J στην παραγωγή εμβολίων κορονοϊού, μπέρδεψαν τη δραστική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του προϊόντος.

Η Johnson & Johnson αν και δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των 15 εκατομμυρίων κατεστραμμένων δόσεων, ανέφερε πως κατά τον επιτόπιο έλεγχο ποιότητας «εντοπίστηκε παρτίδα φαρμακευτικής ουσίας που δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια ποιότητας της Emergent BioSolutions».
Το εργοστάσιο «δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να κατασκευάζει τη δραστική ουσία του εμβολίου μας» για τον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η συγκεκριμένη ποσότητα «ουδέποτε έφθασε (…) στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας μας και δεν συσκευάστηκε».

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ο οποίος αποφάσισε να σταλούν «επιπλέον ειδικοί» επιτόπου για να επιβλέπουν τη διαδικασία παραγωγής.

Η Johnson & Johnson διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «σε συντονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα που λάβαμε θα μας επιτρέψουν να παραδώσουμε με κάθε ασφάλεια 24 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο».

Οι New York Times διευκρίνισαν, πάντως, ότι από το ατύχημα δεν επηρεάστηκαν οι δόσεις του εμβολίου που παραδίδονται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, καθώς έχουν κατασκευαστεί στην Ολλανδία.

Το εμβόλιο της J&J για τον νέο κορονοϊό χορηγείται σε μία δόση με τις ΗΠΑ να βασίζονται σε αυτό το εμβόλιο για να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος, στο οποίο δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης τον Ιανουάριο – μετά τις άδειες που δόθηκαν στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

-Ad-