Κορονοϊός: Κάτι βρομάει στο βασίλειο των selftests

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει τη δουλειά σωστά θα ζητούσε από τους θεσμοθετημένους φορείς να εισάγουν το νέο τεστ»…

Η τοποθέτηση που κάνει στο newsique.gr εμπειρότατο στέλεχος της ομοσπονδίας συνεταιρισμών των φαρμακαποθηκών ανοίγει μία μεγάλη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα περίφημα self-test τα οποία η κυβέρνηση θέλησε να… «προσφέρει» δωρεάν στους Έλληνες!

«Δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές! Το συγκεκριμένο τεστ έχει τιμή χονδρικής τα 4 ευρώ και κυκλοφορεί στην αγορά από το Δεκέμβριο. Μάλιστα στο πωλούν μόνο επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού γιατί η διάθεση του απαγορεύθηκε ρητά από τα φαρμακεία, τα οποία όμως καλούνται τώρα να το διανείμουν στους πολίτες, προφανώς αφού αλλάξει ο περίεργος νόμος», προσθέτει το στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Όπως μας ενημερώνει το θέμα των νέων (που δεν είναι και πολύ νέα) test συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί ουσιαστικά ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια των τεστ και ρυθμίστηκαν διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα. Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών αντέδρασε χωρίς ωστόσο να καταφέρει το παραμικρό!

«Εάν λοιπόν η κυβέρνηση ήθελα να κάνει τη δουλειά σωστά θα προχωρούσε στην πιστοποίηση 2-3 συσκευών, όχι μίας, για ευνόητους λόγους. Και μετά, ως φιλελεύθερη που είναι, θα άφηνε την αγορά να λειτουργήσει χωρίς να ασχολείται με το ποιος θα εισάγει και από πού. Απλώς θα πλήρωνε την τελική τιμή στον τελικό διαθέτη, βάζοντας και ένα συγκεκριμένο όριο», ισχυρίζεται ο συνομιλητής μας, ο οποίος προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφάλιζε την χαμηλότερη τιμή αλλά και τη διαφάνεια!

Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί αυτή τα τεστ, χωρίς να ξέρει κανείς τη διαδικασία, ποιος προτιμήθηκε και γιατί αλλά και πόσο θα κοστίσει η όλη φάση. Οι πληροφορίες των φαρμακοποιών επιμένουν ότι τα τεστ έχουν εισαχθεί ήδη και εκατομμύρια από αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στην Αθήνα.

Η συζήτηση για το αν θα καταβάλλεται κάποιο τίμημα στο φαρμακείο απλώς συμπληρώνει το όλο σκηνικό.