Κορονοϊός – Κλινική «Ταξιάρχαι»: Έπτά θανάσιμα αμαρτήματα

Υγειονομικη «βόμβα» που ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί ήταν η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Πολιτικής Προστασίας «ξεσκονίζουν» όλα τα κρίσιμα έγγραφα της κλινικής και τους φακέλους του συνόλου των ασθενών, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν προστατεύτηκαν από την πανδημία, παρότι ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα κλιμάκια, σύμφωνα με το «Έθνος», έχουν συγκεντρώσει σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν από την εισαγγελική κατεπείγουσα έρευνα, «καίνε» τη διοίκηση της κλινικής, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Cοvid-19 και ακόμα 37 μολύνθηκαν (ασθενείς και προσωπικό). Οι καταγγελίες που θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα αποτελέσουν τη βάση του πορίσματος που συντάσσεται από τα αρμόδια κλιμάκια είναι οι παρακάτω:

  1. Η πορεία του «ασθενούς μηδέν». Πρόκειται για εξωτερικό ασθενή της κλινικής, ο οποίος ήταν νεφροπαθής και έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ασθενής αυτός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχε μεταβεί με υψηλό πυρετό στην κλινική τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά παρά ταύτα συνέχισε τις αιμοκαθάρσεις μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Το ερώτημα είναι πώς μπήκε στην κλινική αφού ήταν εμπύρετος, γιατί δεν υποβλήθηκε αμέσως σε τεστ για Covid-19 και γιατί δεν παραπέμφθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς. Ο Κωνσταντίνος Σκαμαντζούρας, ο οποίος συνόδευε την άρρωστη μητέρα του στην κλινική, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «γνωρίζω ανθρώπους που έκαναν αιμοκάθαρση στην κλινική, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν εμπύρετος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά συνέχισε τη θεραπεία μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν, αλλά γνωρίζουν τι συνέβη».
  2. Την Τετάρτη υπήρχαν και επίσημα κρούσματα Covid-19 στην κλινική. Γιατί το κτίριο δεν μπήκε αμέσως σε καραντίνα, αλλά αντιθέτως έβγαινε από το κτίριο ανεξέλεγκτα κόσμος για περίπου ένα 24ωρο; Αυτός είναι και ο λόγος που συνολικά εξετάστηκαν από τον ΕΟΔΥ τουλάχιστον 150 άτομα ως εν δυνάμει φορείς του ιού.
  3. Γινόταν θερμομέτρηση στην είσοδο της κλινικής σε όλους τους εισερχόμενους; Ο Κωνσταντίνος Σκαμαντζούρας εξηγεί ότι «οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να βγει από το κτίριο, ενώ δεν γινόταν θερμομέτρηση σε όλους τους εισερχόμενους. Πολλές φορές έκαναν θερμομέτρηση στους ασθενείς, αλλά όχι στους συνοδούς. Επίσης, επειδή η κλινική δεν έχει κυλικείο, αρκετοί έπαιρναν καφέ από μαγαζί που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο. Ο καφετζής επίσης έμπαινε χωρίς να του κάνουν θερμομέτρηση. Νομίζω ότι οι έλεγχοι στην είσοδο ήταν το αδύνατο σημείο των μέτρων».
  4. Υπήρχε πλαϊνή είσοδος που ήταν παντελώς ανεξέλεγκτη; Σύμφωνα με καταγγελίες, όσοι δεν εισέρχονταν από την κεντρική είσοδο πήγαιναν από την πλαϊνή, όπου δεν υπήρχε έλεγχος. Πρακτικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι είναι οι πολίτες που πέρασαν από τη συγκεκριμένη είσοδο.
  5. Στο μικροσκόπιο θα μπουν οι καταγγελίες ότι πραγματοποιούνταν επεμβάσεις σε ασθενείς, παρότι η οδηγία του υπουργείου Υγείας είναι να γίνονται μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν καταθέσεις, προκειμένου να διαλευκανθεί εάν έλαβαν χώρα επεμβάσεις και πόσο αναγκαίες ήταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  6. Ελήφθη υπόψη της διεύθυνσης και της διοίκησης ότι οι ασθενείς τους ανήκουν στην υψηλότερη ομάδα κινδύνου; Οι αιμοκαθαιρόμενοι μεγάλης ηλικίας που νοσούν από τον κορονοϊό έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν και έτσι τα μέτρα προστασίας πρέπει να είναι σημαντικά πιο αυστηρά.
  7. Οι κτιριακές υποδομές ήταν κατάλληλες; Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο και θα έπρεπε να έχει σφραγιστεί εδώ και καιρό από τον ΕΟΔΥ. Σε ολόκληρη την κλινική υπάρχει μόνο ένα ασανσέρ. Αυτό χρησιμοποιούν ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες, οι πάντες. Αυτό από μόνο του είναι πολύ επικίνδυνο. Κλινική και να μην έχει ειδικό ασανσέρ για το προσωπικό; Στον 1ο όροφο βρίσκεται η μονάδα τεχνητού νεφρού, δίπλα ακριβώς από τα χειρουργεία. Ατομικά μέσα προστασίας υπήρχαν;

Επίσης, γιατί άργησε να γίνει το “σφράγισμα”; Επρεπε ακόμα και πριν από την εκδήλωση κρουσμάτων να ελέγχονται οι ασθενείς με τεστ για Covid-19, καθώς ανήκουν στην υψηλότερη ομάδα κινδύνου. Μετά την εκδήλωση κρούσματος ήταν αναγκαίο να πάνε οι αρνητικοί στον ιό σε δημόσιες μονάδες για αιμοκάθαρση και οι θετικοί στο ΝΙΜΤΣ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ
14 Ιανουαρίου, 2025
Τσιόδρας προς Κομισιόν: Οι κλιματικοί στόχοι περνούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Όλαφ Σολτς για πιθανή συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: «Προτεραιότητα οι ζωές των ομήρων»
14 Ιανουαρίου, 2025
Το πρωί της Τετάρτης το ραντεβού Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου
14 Ιανουαρίου, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 14/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί
14 Ιανουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Δεν παραιτούμαι
14 Ιανουαρίου, 2025
Eurojackpot 14/01/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατομμύρια ευρώ
14 Ιανουαρίου, 2025
Συνελήφθη Συνταγματάρχης με χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Κριστιάνο Ρονάλντο: Υπογράφει νέο συμβόλαιο με την Αλ Νασρ ως το 2026
14 Ιανουαρίου, 2025
Λαβρόφ: Αξιέπαινες οι δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
14 Ιανουαρίου, 2025